04
za, mei
0 Nieuwe art.
Volg ons:       Nu live radio: Klik hier voor de live uitzending
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Laatste radio nieuws
BURGUM - Op vrijdag 21 april kwamen zo’n 20 vrijwilligers van RTV Kanaal30 af op het Mediacafé dat met enige regelmaat door de PR commissie van de omroep in Glinstra State (Burgum) georganiseerd wordt. Centraal in het RTV Mediacafé staat altijd een aansprekende gastspreker die voor de vrijwilligers van RTV Kanaal30 een ‘Masterclass’ verzorgt. Voor deze avond was Gerrit Hofstra, bekend van ondermeer de NOS én Omrop Fryslân, gestrikt.

De avond werd geopend door voorzitter Lutske van der Wal die de aanwezige medewerkers informeerde over de laatste stand van zaken rond de vorming van een Streekomroep die in goede samenwerking en afstemming met de collega’s van RTV NOF wordt vormgegeven. Ook het 30-jarig jubileum van de omroep in 2018 en de op handen staande verhuizing van de studio naar Glinstra State die in de tweede helft van 2017 zijn beslag zal krijgen, kwamen uiteraard aan de orde. Bestuurslid Gert Nitters verzorgde vervolgens een rondleiding door het pand waarbij duidelijk werd dat straks op meerdere plekken in Glinstra State radio én TV opnames kunnen worden gemaakt. “Vroeger had je Villa VPRO en wij gaan nu voor Landgoedstate RTV Kanaal30”, aldus een enthousiaste Nitters. De puntjes moeten nog op de spreekwoordelijke ‘i’, maar het is duidelijk dat de verhuizing naar Glinstra State een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van RTV Kanaal30.

Na de rondleiding en een korte pauze was het dan eindelijk de beurt aan Gerrit Hofstra, door zowel Lutske van der Wal als Gert Nitters abusievelijk aangekondigd als Gerrit Hiemstra. Niet zo vreemd natuurlijk: Hiemstra, die is opgegroeid in Sumar, is ook een bekende naam in Medialand (en wie weet een volgende gastspreker tijdens een Mediacafé). Hofstra zelf kon er de humor wel van inzien. “Bij de NOS halen ze ons ook altijd door elkaar. Ik krijg vaak mailtjes die voor Gerrit Hiemstra bedoeld zijn en omgekeerd”.

Gerrit Hofstra is opgegroeid aan de rand van het uitzendgebied van RTV Kanaal30, in Feanwâlden. Toch heeft hij vooral warme herinneringen aan met name Burgum waar hij de toenmalige Johannes Brands Mavo bezocht. “Verder bezorgde ik in Feanwâlden ook de Actief. Als ik op de redactie kwam om de kranten op te halen, dan zag in Auke Steegstra driftig tikken op zijn typemachine. Dat heeft, naast een aantal inspirerende leraren die in mij wel een potentiële journalist zagen, mij nadrukkelijk beïnvloed”.

Hofstra begon zijn journalistieke loopbaan in 1986 bij de Sikenomrop Ljouwert die dit jaar overigens ter ziele is gegaan. Na achtereenvolgens gewerkt te hebben voor de lokale omroep Tilburg, de TROS, Omrop Fryslân radio én televisie en de NOS, besloot Hofstra in 2009 voor zichzelf te gaan beginnen. Mediatraining, het presenteren van bijeenkomsten en het voorzitten van een symposium zijn de drie speerpunten van zijn bedrijf. “Ik vind een initiatief als een Mediacafé van een lokale omroep echter ook belangrijk, waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. De lokale omroep is tenslotte de kweekvijver voor de regionale en de landelijke media. Vrijwel iedereen in Hilversum heeft een achtergrond bij een lokale omroep”.

‘Toen God het niet meer wist, schiep Hij de journalist’

Journalistiek is van oudsher de bewaker van onze normen, waarden en de rechtstaat. Zonder Bob Woodward en Carl Bernstein van de Washington Post was het Watergate schandaal bijvoorbeeld nooit aan het licht gekomen. ‘Toen God het niet meer wist, schiep Hij de journalist’ is in deze zin een veelzeggende ‘tegeltjeswijsheid’. De journalistiek is de laatste jaren echter sterk veranderd onder invloed van bezuinigingen en de nieuwe media, of we dat nu leuk vinden of niet. “Voor echte onderzoeksjournalistiek is nauwelijks nog tijd en de behoefte daartoe is ook verminderd. Tegenwoordig kan iedereen zelf nieuws zoeken en zich via apps abonneren op de nieuwssites die bij iemands persoonlijke ideeën en voorkeuren aansluit. Dat is aan de ene kant jammer, maar het biedt ook zeker kansen. MoJo (mobiele journalistiek, red.) is de toekomst, zeker ook voor de lokale omroep”.

Met MoJo kan iedereen die over een smartphone beschikt en daarop een aantal handige apps download, snel filmpjes maken die direct op de smartphone te monteren en zelfs te ondertitelen zijn. “Een goede microfoon aan de smartphone koppelen en je bent klaar om snel en eenvoudig reportages te maken van hoge kwaliteit die direct via Facebook of andere sociale media te delen zijn”.

Voor een lokale omroep, die zich vooral zou moeten richten op ‘human interest’ en achtergrondverhalen bij het nieuws die mensen in onze omgeving direct raakt, biedt dat natuurlijk mooie kansen. Kansen die door de aanwezige RTV Kanaal 30 vrijwilligers ook zeker worden gezien. De toekomst voor RTV Kanaal30, dé lokale omrop fan ‘e Wâlden, ziet er met een nieuwe studio, een gezonde samenwerking met RTV NOF én de kansen die de nieuwe media biedt dan ook zonnig uit.

Jaap Melessen

{gallery}nieuws/mediacafe22april{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121

Vandaag op de radio

Geen evenementen
Advertenties




Advertentie