22
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
EASTERMAR - Op de zege van Eastermar zaterdag op buurploeg Suameer viel weinig af te dingen, helemaal niets eigenlijk. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat de 3-0 ietsjes geflatteerd was, met andere woorden, het verschil in speelsterkte was niet zo groot als de uitslag deed vermoeden. Maar het ging ook in deze derby om het roemruchte 'getal-onder-de-streep', en dat sprak duidelijk in het voordeel van de 'Broekophâlders', de bijnaam van de inwoners van Eastermar: 3-0.

Eastermar-Suameer is altijd een meer of minder beladen derby, met andere woorden: er gebeurt altijd van alles en als je zo'n wedstrijd als scheidsrechter moet leiden, weet je één ding zeker: je hoeft je niet te vervelen. En deze editie van die tweestrijd maakte daarop geen uitzondering, ook nu waren de duels pittig, laaiden de emoties af en toe hoog op en raakten de gemoederen in behoorlijke mate verhit. Gelukkig fungeerde scheidsrechter Dijkstra als bliksemafleider, een taak die hij prima vervulde.
Op tijd beginnen
Achteraf mogen de spelers van Eastermar en Suameer, als ook het publiek, zich gelukkig prijzen dat deze ontmoeting tijdig, dat wil zeggen om 14.00 uur begon. Want toen ik naar huis reed om vier uur begon het zachtjes te regenen, en toen ik thuis was ging die 'zachte regen' over in wat bij ons 'deade katsjes' heet. Met andere woorden: de regen kwam met bakken uit de lucht. En dat betekende dat we het de hele wedstrijd droog hielden, eigenlijk best aangenaam voetbalweer, omdat er ook bijna geen wind was. De entree op sportbark Burgerkamp was een beetje anders dan anders. Ja, wat is er niet anders in deze corona-tijden. Ik word door een heuse tent geleid waar een opstelling is gemaakt met tafeltjes en stoeltjes en op die tafeltjes liggen formulieren waarop ik geacht wordt, vriendelijk gevraagd overigens, mijn gezondheids-doopceel te lichten. Eigenlijk kijk je daar al niet meer van op, bij vrijwel elke horecagelegenheid overkomt je hetzelfde. Als dit allemaal voorbij is, wanneer weet niemand, zullen we er nog wel eens aan terugdenken: zo van: ja dat was me wat met die maatregelen. Uiteraard, want dat hoort hier zo, word ik ontvangen door de voorzitter himself, Dries van der Ploeg. Met koffie en de mededeling dat hij de voorzittershamer aan een van de hier rijkelijk groeiende wilgen gaat hangen. We, ik in ieder geval, zullen hem missen, hij was altijd goed voor zijn versie van het laatste nieuws, een versie die altijd gelardeerd was met de nodige humor en relativering. Het was altijd een genoegen om met hem van gedachten te wisselen, hij was altijd blij dat ik er was, ik was op mijn beurt blij dat hij er was om mij te ontvangen.

eerste helft

De wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Dijkstra, een man die zo te zien de 'leeftijd des onderscheids' al ruimschoots gepasseerd is en meestal betekent dat, dat zo iemand een ruim gevulde rugzak met ervaring meebrengt. En deze meneer Dijkstra maakt daarop geen uitzondering. Hij krijgt, maar dat is gebruikelijk, de nodige kritiek te incasseren, maar hij blijft zijn eigen lijn volgen, zonder veel concessies te doen aan de 'vox populi', de stem des volks, in casu de beide supportersgroepen. Om van te voren een inschatting te maken aangaande de krachtsverhoudingen tussen deze beide vijfde klassers, is eigenlijk onbegonnen werk, koffiedikkijken dus. Eastermar is de laatste seizoenen wat hoger in de ranglijst geëindigd, maar derby's zoals deze zijn meestal, eigenlijk altijd, aparte wedstrijden, die zich onttrekken aan het statistische keurslijf van een ranglijst of iets dergelijks. Emotie speelt vaak een belangrijker rol dan de logica van het voetbal, toeval en 'das Quentchen Glück' willen nog wel een spaak in het wiel van diezelfde logica steken. Kortom: 'der is eins neat fan te sizzen'. En dat maakt het naast onvoorspelbaar ook leuk om naar te kijken. De thuisclub komt het best uit de startblokken, met andere woorden, de eerste kansen zijn voor Eastermar: een hard schot dat op keeper Haaije Pijl stuit en een open kans die middels een zacht rollertje niet kan worden benut. Vooralsnog kan Suameer daar weinig tegenover zetten, aanvalsleider Liekele Paulusma, goed om te zien dat hij er weer bij is, staat een beetje op een eilandje, hij wordt voorlopig maar mondjesmaat aangespeeld. Bij Eastermar staat Max Dam tussen de palen, maar vooralsnog heeft hij weinig gelegenheid om de handen te warmen. Echt koud is het niet, maar ik ben blij dat ik een jas heb aangetrokken. Ik zit aan de lange zuidzijde, ter hoogte van de middellijn met achter mijn een groepje jonge meiden. Ze willen weten van welke ploeg ik foto's maak en ik leg uit dat ik eigenlijk supporter ben van beide ploegen, maar dat dat in feite geldt voor alle verenigingen in deze gemeente.

opening
De wedstrijd wordt pas echt geopend in de 36ste minuut. Dan kan Eastermar profiteren van een man-meer-situatie als een van de Sumarders naar de kant is voor een blessurebehandeling. Of er een causaal verband is tussen de blessure en de treffer is niet helemaal duidelijk, feit is dat Eastermar op voorsprong komt middels een fraaie schuiver van Sietse Nijboer, die keeper Haaije Pijl kansloos laat: 1-0. Even lijkt dat de opmaat voor een grotere voorsprong, maar Suameer zet een tandje bij en herstelt daarmee het virtuele evenwicht.

tweede helft
Ik verhuis naar een plek schuin achter de goal van Suameer, ik verwacht daar de meeste actie. Ze brengen me koffie en ik neem met ex-gemeenteraadslid Wijbe Postma de gemeentelijke politiek even door. Daar zal ik u niet mee vermoeien, maar echt verheffend is dat momenteel niet. Eigenlijk duurt ons gesprek net even te lang, want we zijn achteraf gezien nog geen 20 seconden begonnen aan de tweede helft, of de bal ligt al achter Suameer-doelman Haaije Pijl. Het is, luidt mijn informatie, Menno Dijkstra 'dy't him makke hat'. Maar het hoe en wat moet ik u schuldig blijven, het verzuim wordt mij in niet mis te verstane bewoordingen 'ûnder de noas wreaun'. Maar het is wel degelijk 2-0 en dus moet Suameer alles uit de kast halen om er misschien nog een gelijkspel uit te slepen. Eastermar-keeper Max Dam behoedt even later zijn ploeg voor een tegentreffer door een venijnige schuiver fraai buiten de palen te tikken.

beslissing
Als de wedstrijd cijfermatig al niet beslist was, gebeurt dat in ieder geval in minuut 61, want dan maakt Sietse Nijboer er met een schitterende kopbal 3-0 van. En daarmee is de wedstrijd gespeeld, al blijft Suameer wel degelijk proberen om in ieder geval die hatelijke nul van het scorebord te vegen. Dat lukt niet en dus blijft het bij die duidelijke 3-0, zoals gezegd misschien een beetje geflatteerd, maar zeker verdiend.

Binne Kramer

{gallery}Luc/2020/eastermar260920{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie