14
zo, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden A1 en Drachten A2 namen tamelijk lang de tijd, een hele helft om precies te zijn, om de 'slaap uit de ogen te wrijven'. Dat betekende dat de eerste helft van dit duel op het nagelnieuwe kunstgras op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk een beetje stroperig verliep, traag, met in feite veel te weinig doelpunten. Beide ploegen hielden elkaar wel in evenwicht, ze leden beide duidelijk aan de zelfde kwaal. In de tweede helft, de coaches 'sille der wat fan sein ha', was het beter, sneller en dynamischer.

Dat de thuisclub tenslotte won, was niet zozeer te danken aan een kwalitatief overwicht van de Trynwâldsters. Het had veeleer te maken met het feit dat de gasten te veel kansen nodig hadden om tot scoren te komen. Was het daarmee een saaie wedstrijd? Nou nee, integendeel, beide ploegen bleven elkaar ook qua score heel lang in het oog houden en er gebeurde genoeg. Scheidsrechter Hansma had het niet moeilijk, dat was een compliment dat hij moest delen met beide ploegen.

traag
Het is behoorlijk koud op sportpark Kaetsjemuoilân in Oentsjerk op deze zaterdagochtend, maar gelukkig is het droog. Ik word begroet met de mededeling dat er geen koffie is, de barista van dienst is niet op komen dagen. Dat euvel wordt overigens in de rust opgelost, dan komt preses Lucas Talsma me hoogstpersoonlijk een bekertje brengen. Ik zoek een plekje langs de lijn vanwaar ik het hele veld kan bereiken met mijn camera. Want daar ben ik uiteraard voor gekomen, om foto's te maken bij het verslag van het duel tussen De Walden A1 en Drachten A2. De ervaring leert dat wedstrijden tussen wat in feite de 'beloftenteams' van clubs zijn, meestal prima zijn om naar te kijken. En deze ontmoeting zal daar geen uitzondering op maken, al weet ik dat nu nog niet natuurlijk. Want ik heb van De Wâlden nog de A juniorenploeg van vorig seizoen op mijn netvlies en het team dat nu opdraaft zal de nodige veranderingen hebben ondergaan. Die hiërarchie van F t/m A is niet alleen op kwaliteit, maar ook op leeftijd gebaseerd. Dit zijn dus de aanstormende talenten die volgend jaar of het jaar daarna geacht worden de spelers van het eerste en tweede team concurrentie aan te doen. En in elke lichting zitten meestal wel een paar kandidaten voor zo'n promotie naar de senioren. En van Drachten ken ik eigenlijk alleen de coach, een routinier die het klappen van de zweep kent. De coaching bij De Wâlden wordt deels gedaan door eerste teamspeelster Nynke Koster. Beide coaches houden zich rustig en eigenlijk vind ik dat zulks de rust in het spel van hun respectievelijke teams zeer ten goede komt. Al dat overdreven geschreeuw doet een team meestal weinig goed, het maakt de spelers eigenlijk alleen maar onzeker.

eerste helft
Het is de thuisclub die het bal opent:1-0. Maar lang blijft die voorsprong niet in stand, want een paar minuten later maakt Drachten gelijk: 1-1. Eigenlijk is daarmee de toon van deze ontmoeting gezet, geen van beide ploegen kan vooralsnog bogen op een overwicht, noch qua spel, noch qua score. Dat laatste aspect blijft een beetje onderbelicht, met andere woorden, de treffers zijn tamelijk kostbaar. Van twee ploegen van deze leeftijd en gezegend met zoveel talent, verwacht je eigelijk meer doelpunten. Maar misschien komen die nog, wie weet, soms heeft een team even een boost nodig om die stroom van treffers op gang te brengen. Maar een ruststand van 3-2 is toch, vind ik, wel een beetje erg magertjes, vijf treffers in een half uur, mwah, niet om over naar huis te schrijven. Wachten op de tweede helft dan maar.

tweede helft
Dit tweede bedrijf is inderdaad beter in die zin, dat beide ploegen blijkbaar beseffen dat het eerste hoofdstuk van dit verhaal wel een beetje erg mank ging aan gebrek aan spanning en kwaliteit. En dat betekent dat het tempo omhoog gaat, de combinaties beter uit de verf komen en dat er, niet onbelangrijk, meer treffers te bewonderen zijn. Drachten opent met 3-3, maar als De Wâlden twee keer op rij raak schiet is er eindelijk een marge die groter is dan één goal: 5-3. Dat lijkt op een heuse 'Vorentscheidung', maar als de gasten terug komen tot 5-4 is de spanning en zijn de kansen voor Drachten terug. Maar De Wâlden heeft geproefd van een kortstondig overwicht en dat smaakte blijkbaar prima. Op 7-4 is de marge zelfs drie treffers en dat lijkt, ook gezien de gestaag wegtikkende speeltijd, waarom is eigenlijk dat fraaie nieuwe scorebord niet in gebruik, op een beslissende voorsprong voor de all blacks uit Oentsjerk. En als het 8-4 wordt lijkt 'game over' een terechte conclusie. De gasten zijn echter nog niet van zins om zich bij de feiten neer te leggen, ze ontketenen een slotoffensief dat genoeg potentie in zich lijkt te hebben om de kloof te dichten. De 8-5 en de 8-6 lijken die veronderstelling te staven, maar verder dan die 8-6 komt Drachten niet, gebrek aan scherpte onder de korf en aan voldoende tijd zijn daar debet aan. En dus behaalt De Wâlden A1 een nipte, maar verdiende zege op Drachten A2. Zoals al gememoreerd niet zozeer omdat de thuisclub beter was, maar meer op basis van het feit dat De Wâlden minder kansen nodig had om tot scoren te komen. Groot was de marge niet, ook in het korfbal gaat het uiteindelijk om het fameuze getal onder de streep.

Binne Kramer
{gallery}Luc/2020/waldena1{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties
Advertentie