24
wo, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
hvc262BURGUM - Het waren de veelzeggende woorden van DFS 2-coach René de Wolff voor zijn team in de tweede set, toen DFS erg moeizaam speelde. De eerste set was toen al ruim gewonnen, binnen een kwartier zelfs, maar dat gemak was meteen ook de 'stroffelstien' voor de Burgumer vrouwen. Ze namen het veel te makkelijk op en dat moet je tegen een ploeg uit Harkema, HVC vr.2 in dit geval, nooit doen natuurlijk. Uiteindelijk won DFS de tweede set en daarna ook de derde en dus werd het alsnog 3-0.

DFS vr.2 stevent op titel af
DFS vr.2 is een beetje aan het jo-jo'en in de competitie. Kampioen worden, daarna weer meteen degraderen en nu opnieuw onstuitbaar op weg naar een nieuw titel en de bijbehorende promotie. Ze zitten qua volleyballend vermogen er eigen net zo'n beetje tussenin. Want als ze promoveren en dat gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tussen nu en een paar weken gebeuren, dat kun je met dezelfde bijna-zekerheid voorspellen dat ze het het volgend seizoen weer lastig zullen krijgen. Aan de andere kant: als je kampioen kunt worden moet je dat ook doen natuurlijk, al was het alleen maar voor een kampioensfeestje. Niet dan, nou dan! Wedstrijden tegen ploegen uit Harkema zijn eigenlijk nooit gemakkelijk, aan strijdlust en karakter ontbreekt het die teams vrijwel nooit. En dus had DFS gewaarschuwd moeten zijn om 'de kop derby te hâlden', niet één set, nee, alle drie! En dat is blijkbaar erg moeilijk voor dit tweede vrouwenteam van de Burgumers. Want ook deze keer dreigde het in de tweede set faliekant mis te gaan en dat nadat de eerste set eenvoudig en ruim gewonnen was. Maar je kon het zien aankomen, het is bovendien ook niet de eerste keer dat dit de ploeg van coach René de Wolff overkomt. Het ging net goed, 'door het oog van de naald', zeg maar en daarna was de derde set weer geen enkel probleem. Heel bijzonder, maar je ziet het veel vaker, zelfs op internationaal niveau. DFS won dus wel degelijk en daarmee lijkt de volgende stap op weg naar het kampioenschap gezet. De ploeg staat riant op kop en eigenlijk kan dat niet meer fout gaan.

eerste set
De tegenstander van deze donderdagavond in sporthal Westermar heet HVC vr. 2 en die naam betekent dat de gasten uit Harkema komen. Dat is voor hen een aanbeveling en voor DFS zou het een wake up call moeten zijn. Dat zal coach René de Wolff in zijn voorbespreking zeker hebben aangestipt en ik denk dat het zoiets zal zijn geweest als: "at wy de kop derby hâlde binne wy better en kinnen wy winne." DFS 3 moet het nog altijd doen zonder aanvalster Sjoukje Dijkstra die geblesseerd zit te tellen. Dat scheelt zonder meer slagkracht aan het net, maar ook zonder haar moet dit kunnen voor de Burgumer vrouwen. Als scheidsrechter Jan Vonk de wedstrijd heeft laten beginnen wordt al snel duidelijk dat DFS met name aanvallend de veel betere ploeg is. Hester en Maaike, ik waag me 'wegens teleurstelling' even niet aan achternamen, slaan er lustig op los en op hun snoeiharde smashes heeft HVC geen antwoord. Bovendien hebben de gasten de grootste moeite met de harde en gevarieerde floaters van DFS en dat betekent dat de score razendsnel oploopt. Via 5-1 wordt het 11-3 en dan is al wel duidelijk dat DFS deze eerste set gaat winnen. HVC verdedigt zich hardnekkig, maar tegen de aanvalskracht van de thuisclub moeten de Harekieten het merendeels afleggen. Mijn goede vriendin Salomie zit op de bank, hoe lang ken ik haar al? Ik heb haar nog zien spelen met het damesteam van wat toen nog sv Bergum heette en er nog in sportzaal Markt werd gespeeld. Gouden tijden, niet alleen voor het publiek en de spelers, maar eigenlijk voor het hele volleybal in Burgum en omstreken. Het waren memorabele zaterdagavonden als Bergum thuis speelde, eerst de dames en daarna de heren, of andersom. We gingen niet eens naar huis om te eten, we kochten een tostie bij Annie en een kop koffie. De tribunes zaten afgeladen vol, stemming, sfeer ambiance, iedereen die het heeft meegemaakt weet wat ik bedoel. Om nooit te vergeten. Nu zit ik vaak met drie of vier supporters naar het Burgumer volleybal te kijken, jammer, want er wordt best goed gespeeld en op een heel redelijk niveau. Dat doen deze vrouwen 2 van DFS ook, daar is niks mis mee, maar ook nu passen de toeschouwers op de vingers van een houtzagerijhandje. Deze eerste set wordt niet meer spannend, DFS is beter, heeft meer aanvallende power en maakt minder fouten. En uiteindelijk levert dat een 25-13 eindstand op, duidelijk en illustratief voor het verschil in speelsterkte. Niks aan de hand dus, 'kat-in-het-bakkie'. Zou je zeggen....

tweede set
Het begin van dit tweede hoofdstuk is al een eerste aanwijzing dat het een stuk minder makkelijk gaat allemaal bij DFS. HVC opent met 1-4 omdat DFS de zaken te gemakkelijk opneemt en zich te veel slordigheden en fouten veroorlooft. Coach René de Wolff vraagt van zijn team 'een tandje erbij' en het is duidelijk dat hij niet tevreden is. DFS komt wel terug, maar op 7-9 is het wel degelijk nog altijd HVC dat de dans leidt. Maar die dans is aan Burgumer zijde inmiddels veranderd van een swingende quick step tot een gezapige slow fox. Spannend is het wel, maar het peil is wel een stuk gezakt, in ieder geval aan DFS-zijde. Na 10-10 wordt het 13-12 en 14-14. Op 18-15 neemt de HVC-coach een time out en dat 'docht fertuten', want op 19-19 is zijn ploeg weer op gelijk hoogte met de thuisclub. Op 22-19 is hij genoodzaakt tot een tweede time out en ook nu krijgt hij zijn vrouwen zover dat ze dichtbij komen: 22-21. Op 24-21 heeft DFS zijn eerste setpunt, maar het wordt alsnog 24-23 en dat brengt René de Wolff tot de uitspraak: "wy binne folle better, wy binne net serieus genôch." Dat laatste klopt, het eerste staat in de tweede set even ter discussie. Maar DFS wint deze tweede set uiteindelijk wél, als is het moeizaam: 25-23. En nu ben ik dus benieuwd naar wat die derde set zal brengen: herpakt DFS zich, of kan HVC het opnieuw zenuwslopend spannend maken.

derde set
Het begin lijkt in de laatste richting te gaan als HVC opnieuw het best uit de startblokken komt. DFS begin slap en veel te traag aan dit derde en laatste hoofdstuk. En dus moeten er herstelwerkzaamheden worden verricht en op 5-5 lijkt DFS de draad weer op te hebben gepakt. Maar tot 10-9 blijft het spannend, er worden mooie lange ralleys gespeeld en in deze fase spelen beide ploegen prima en attractief volleybal. Pas op 13-9 slaat DFS een gat en als het 18-11 wordt, is duidelijk dat dit een gelopen koers is. HVC maakt te veel fouten en dat betekent dat DFS het op 23-11 gemakkelijk lijkt te kunnen afmaken. Slordigheden geven HVC alsnog de kans om de stand een wat 'nofliker' aan zien te geven, maar verder dan 25-15 komen de gasten niet. En dus wint DFS deze wedstrijd met 3-0, omdat HVC in de tweede set de kans op winst liet liggen.

Binne Kramer

{gallery}sport/hvc26216{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie