25
do, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
akkrum17BURGUM - Er kwam donderdagavond een onvervalste vijfsetter, met een echte ouderwetse 'belle' dus, aan te pas om uit te maken wie het duel tussen de vrouwenteams van DFS en Akkrum zou gaan winnen. Dat werden uiteindelijk de Burgumer vrouwen, maar voor het zelfde geld was dat andersom geweest. DFS nam een 2-0 voorsprong in sets, maar zakte daarna behoorlijk ver weg, zodat Akkrum op gelijke hoogte kon komen. De vijfde set eindigde via 12-12 en 14-13 uiteindelijk in 15-13.

DFS herstelt zich net op tijd
De eerste beide sets winnen in een volleybalwedstrijd lijkt op het eerste gezicht een uitstekende uitgangspositie voor de uiteindelijke winst, maar af en toe is zo'n marge niet meer dan schone schijn. Zoals donderdagavond maar weer eens bleek bij het duel tussen DFS vr. 1 en Akkrum vr. 1. Bij 2-0 in sets leek er niet zoveel aan de hand voor de ploeg van coach Erwin Jansen, maar toen Akkrum de rug rechtte, daarbij nadrukkelijk geholpen door collectief falen van de thuisclub, was het twee sets later wel degelijk 2-2. En dus moest er een 'belle', een vijfde set, aan te pas komen om het gevecht te beslechten. Zoals wel vaker is zo'n extra set, een soort tiebreak zoals in het tennis, een zenuwslopend geheel, een vorm van Russische roulette zeg maar. Onvoorspelbaar qua uitkomst, want de beide opponenten hebben immers al aangetoond aan elkaar gewaagd te zijn met die 2-2. Donderdagavond maakten DFS en Akkrum geen uitzondering op die regel. Het was en bleef spannend en pas op 15-13 pakte DFS alsnog de winst. Over verdiend of niet, daarover hoefde niemand het te hebben na afloop, deze wedstrijd had voor wat de gerechtigheid aanging het best een remise kunnen opleveren. Maar in het volleybal is daar niet in voorzien, een gelijkspel kan dus niet en zo'n extra set heeft natuurlijk ook wel wat: 'helpers weg, laatste en beslissende ronde' heet dat in het boksen. DFS was gehandicapt wegens het ontbreken van spelverdeelster Jelly Top en op voorhand leek dat een regelrechte aderlating. Nu moest Rianne Loonstra de meubelen redden voor de Burgumer vrouwen. En zij is van alles, ze is in feite een echte all rounder, ze is van alle markten thuis: ze kan aanvallen, verdedigen, blokkeren en dus ook spelverdelen. Al mist ze logischerwijze de 'velvet touch' van de spelverdeelster pur sang Jelly Top. Die heeft een geweldige set up in de vingers en dus was het afwachten hoe dat zou gaan op deze donderdagavond tegen Akkrum. Bovendien was Rianne Loonstra duidelijk zicht- en hoorbaar aangestoken door het griepvirus. Toen ze afloop de complimenten van haar teamgenoten in ontvangst nam leek ze het niet droog te houden van emotie. Dat leek mij al wat wonderlijk, voor dat soort dingen is Rianne Loonstra bij mijn weten veel te nuchter en te pragmatisch. Het bleken dan ook geen tranen van blijdschap, maar de koorts had haar te pakken, vandaar die rode oogjes. Die complimenten waren overigens terecht, zij hield haar ploeg in de wedstrijd, misschien met iets minder gepolijst spel dan haar collega Jelly Top, maar met haar strijdbare instelling zorgde zij er mede voor dat DFS uiteindelijk won. DFS - Akkrum: een vrouwenvolleybalwedstrijd in optima forma.

eerste set
De eerste set begint met twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, twee ploegen ook die er voor gaan en die alles uit de kast willen halen voor de winst. Akkrum is een jonge ploeg met een enkele routinier en die jeugdige leeftijd van de meeste speelsters betekent dat het enthousiasme ervan af spat, maar ook dat ze het op cruciale momenten behoorlijk lastig hebben met het wat routineuzere DFS. Daar heeft Nynke Hofstra weer eens een basisplek en dat vertrouwen beschaamt ze zeker niet, ze zit lekker in de wedstrijd en slaat een aantal keren goed en hard raak. Geheel in stijl zal ze haar prima optreden na afloop omschrijven als "Ja, het ging wel lekker." Ze zei nog net niet 'it koe wol minder', een hier in de wâlden veel gebruikt understatement. Aanvankelijk houden de beide teams elkaar cijfermatig redelijk in evenwicht en pas op 17-13 kan DFS een substantieel gat slaan. Dat lijkt op een beslissing, maar Akkrum knokt zich terug en op 18-18 is alles weer in evenwicht. Dat blijft zo tot 22-22 en pas op 24-22 krijgt DFS zijn eerste setpunt. Als dat verzilverd wordt is de setwinst een feit: 1-0. Duidelijk is al geworden dat deze beide ploegen elkaar niet echt veel ontlopen in speelsterkte, Akkrum heeft het voordeel van de jeugd met het bijbehorende enthousiasme, DFS kan bogen op de grotere routine en de bijbehorende balvastheid.

tweede set
Akkrum begint scherper en dus beter aan de tweede set en dat levert als opening een 1-4 stand op. Pas op 8-8 is DFS weer op gelijke hoogte en het gaatje dat daarna ontstaat zal achteraf beslissend blijken. Het wordt 16-14 en omdat het niet echt soepel loopt bij de thuisclub ziet coach Erwin Jansen zich genoodzaakt een time out te nemen. Dat helpt, want DFS loopt uit naar 20-14. Via 24-18 wordt het uiteindelijk 25-20. Dan is het 2-0 in sets en dat lijkt voldoende voor de Burgumer vrouwen om deze wedstrijd probleemloos tot een goed einde te brengen. Tot nu toe is het geen echt goede, maar als kijkspel zeker wel onderhoudende wedstrijd die het voornamelijk van hard werken en strijd moet hebben, meer van de transpiratie dan van de inspiratie zeg maar. Rianne Loonstra staat goed te verdelen, al missen we zo nu en dat de finesse en het raffinement van Jelly Top.

derde set
Er bestaat in het volleybal zoiets als 'het derde set syndroom', de beide eerste sets ruim en tamelijk eenvoudig winnen en dan in de derde hopeloos gaan staan knoeien. Je zie het regelmatig in alle geledingen van het volleybal en het is een ongrijpbaar fenomeen, want het zit tussen de oren. Het overkomt ook DFS in deze wedstrijd. Vanaf het begin maakt DFS er weinig van, bij vlagen zelfs helemaal niks. Na 1-3 grijpt Akkrum zijn kans en loopt uit naar 5-11. De Burgumers stapelen fout op fout en alles wat verkeerd kan gaan gaat ook verkeerd, 'wet-van Murphy-volleybal' dus. Pas op 8-16 is er sprake van een lichte opklaring aan Burgumer zijde, maar het kwaad is dan al lang en breed geschied. Via 11-17, 14-21 en een time out van Erwin Jansen wordt het uiteindelijk 16-25 en daarmee is het 2-1 en is Akkrum weer in de wedstrijd. Al staan de gasten voor de niet geringe taak om de volgende beide set persé te moeten winnen. DFS heeft aan winst in de vierde set genoeg voor de winst, maar dat moet dan eerst nog maar even gebeuren. En daar ben ik niet echt gerust op moet ik zeggen, de ploeg zal zich moeten herstellen van de dramatische derde set en dat kon nog wel eens een hele klus worden.

vierde set
Dat wordt het ook, die hele klus, want opnieuw begint DFS niet echt scherp, er worden met name in het achterveld veel, té veel fouten gemaakt, veelal onnodige. Maar na 1-3 komt DFS terug tot 3-3 en als het vervolgens 7-4 en 10-6 wordt, lijken de perspectieven toch weer behoorlijk rooskleurig. Maar als de thuisclub opnieuw vervalt in een aantal fouten op rij, kan Akkrum op 14-14 langszij komen. En dan ligt alles weer open. De gasten drukken ondanks een time out van Erwin Jansen door naar 16-20 en ook een volgende korte praatsessie van de DFS-coach helpt niet afdoende. Even lijkt DFS terug te kunnen komen, maar als die gelijkmaker op 21-22 niet valt, beslist Akkrum de set met 21-25. En daarmee krijgen we een toetje, 'in neigesetsje' zoals dat in geef Frysk heet. En meestal zijn die tiebreaks, een korte set om een beslissing te forceren, spannend en attractief.

vijfde set
Na 1-1 neemt DFS een voorsprong door een smash van Nynke Hofstra, maar op 2-2 zijn de gasten weer terug. Inger de Jong ramt een bal hard tegen de vloer van de sporthal en als Akkrum vervolgens in de fout gaat is het 4-2. Dat begint er op te lijken, maar een fout aan Burgumer kant betekent 4-3. Een volgende schroeiend harde smash van Inger de Jong zet DFS op 5-3 en een uitbal van Akkrum betekent 6-3. Tijd voor de gasten om een time out in te lassen. Maar als ze daarna een volgende misser noteren is het 7-3 en lijkt de zege voor DFS bijna binnen bereik. Maar twee geslaagde en uitstekend afgemaakte aanvallen van Akkrum zorgen voor 7-5 en dus opnieuw spanning. Een uitsmash van Joffra van der Velde zorgt ervoor dat die spanning alleen nog maar toeneemt, maar als Akkrum uitslaat is het 8-6 en is er toch weer een kleine voordelige marge voor de thuisclub. Een uitstekend 3-mansbloc zorgt voor 9-6, maar twee harde smashes van Akkrum zorgen ervoor dat het met 9-9 weer volledig in evenwicht is. Een klap van Inger de Jong en een tweede handsbal van Akkrum zorgen voor 12-11, maar ook die voorsprong is niet beslissend, want op 12-12 is het opnieuw gelijk. Een wat sneue technische fout kost Akkrum een punt en als Inger de Jong vervolgens met een listig tikballetje de complete defensie van de gasten in de luren legt is het 14-12 en dus set- en matchpunt. Een netfout stelt de beslissing nog even uit, maar dan slaat Inger de Jong alsnog het beslissende punt binnen: 15-13. En dus wint DFS deze spannende en attractieve ontmoeting alsnog met 3-2. Maar om eerlijk te zien moet je concluderen dat het een zege op basis van het nodige geluk op de juiste momenten was. Het had, met andere woorden, net zo goed andersom kunnen zijn. Maar: je kunt ook zeggen dat DFS profiteerde van 'das Glück des Tüchtigen', met andere woorden: geluk moet je afdwingen. De coach van de gasten weet de nederlaag van zijn team vooral aan gebrek aan ervaring bij zijn jonge meiden: "Ze moeten nog leren om een wedstrijd echt af te maken als ze daar de kans voor krijgen. Die kans hadden ze vanavond, maar ze grepen hem net niet. Maar ik kan ze weinig verwijten, ze hebben hun stinkende best gedaan, ze kunnen met opgeheven hoofd van veld stappen." Bij DFS werd een bescheiden feestje gevierd en waren de meeste complimenten voor super sub Rianne Loonstra in haar rol als spelverdeler. Die nam ze al snotterend en met roodomrande ogen in ontvangst, grieperig als ze was.

Binne Kramer

{gallery}sport/akkrum17216{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie