29
vr, mrt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
hemrikBURGUM - Het jeugdteam van volleybalvereniging Suameer heeft donderdagavond in sporthal Westermar in Burgum een kans laten liggen op een zege op het bezoekende Hemrik. En dat was een tamelijk unieke kans, want zo vaak smaakten de Sumarder meiden nog niet het zoet der overwinning. En dat laatste mag u een understatement noemen... Maar donderdagavond had het gekund, zeker toen Suameer de eerste set won, de tweede verloor en in er in de derde op 20-15 uitstekend voorstond.

'It hie kinnen'
Het had inderdaad gekund, winnen van Hemrik, voor de MC van sv Suameer. De volleybalmeiden schiepen zichzelf een unieke kans op een overwinning en dat was ongetwijfeld reden geweest voor een feestje. Nu bleef het vreugdebetoon iets bescheidener, want die ene set was wel degelijk aanleiding tot een dansje en diverse high fives. Dat was in de eerste set en het was nipt, 26-24, maar dat mocht de feestvreugde uiteraard niet bederven, immers: winnen is winnen. In de tweede set was Hemrik duidelijk gewaarschuwd en dat betekende dat de Sumarder meiden alle hoeken van het veld te zien kregen: 7-25. Maar toen het in de derde en beslissende set via 11-8 en 18-14 20-15 werd, leek Suameer MC1 een ploeg met vooruitzichten. Vooruitzichten op winst in de wedstrijd, maar waarschijnlijk werkte dat vooruitzicht min of meer verlammend. Want na die 20-15 ging het even helemaal mis bij de thuisclub, een te grote foutenlast gaf Hemrik de gelegenheid om terug te komen tot 21-21 en daarna alsnog de set af te maken op 22-25. Dat was een terechte zege voor de gasten, niks op aan te merken, ze waren de betere ploeg en het was aan hun overdaad aan onnodige fouten te danken dat Suameer relatief zoveel punten kon scoren.

moeilijk
Het is een heel beperkt programma op deze donderdagavond in sporthal Westermar, blijkbaar werpt de komende voorjaarsvakantie nu al zijn schaduwen vooruit. Het is een wat sfeerloze bedoening. Maar de tribune van veld 1 is toch redelijk gestoffeerd, voor volleybalbegrippen in elk geval en op dat veld treffen Suameer MC1 en Hemrik MC1 elkaar. Op dit niveau is volleybal een sport die het merendeels van de fouten van de tegenstander moet hebben én van de service. Dat is een onderdeel dat de meesten van deze jongelui redelijk beheersen. Het is over het algemeen onderhands en dan kan er eigenlijk niet zo veel mis gaan. De enkeling die bovenhands kan en durft te serveren is meestal spekkoper, die scoort aan de lopende band. Durf is een substantieel onderdeel van volleybal op deze leeftijd, de angst om fouten te maken straalt van sommige gezichten af. Eigenlijk moet je concluderen dat volleybal voor deze meiden (en een enkele jongen) in principe nog een te moeilijke sport is. Vooral het begin is razend ingewikkeld, mede omdat de coördinatie nog niet helemaal optimaal is, zeg maar rustig helemaal niet. En, en dat is juist het lastige, kun je eigenlijk alleen maar leren door wedstrijden te spelen. Bewegen, nog zo'n heikel onderdeel van dit spelletje. Soms zou je spelers willen aanraden 'om die velpon onder de schoenen vandaan te halen'. Ik realiseer me als ik dit schrijf dat een heleboel jongeren velpon waarschijnlijk niet meer kennen, mijn spellingscontrole trouwens ook niet... Door deze fase moeten deze jongelui dus heen, maar als ze die achter de rug hebben, wacht de beloning van een prachtige sport die je bovendien tot op 'hoge' leeftijd kunt blijven uitoefenen. Niet dat ook maar één van de meiden die ik hier bezig zie daar nu al over nadenkt. Ze hebben de klamme handen vol aan zo'n wedstrijd, want het valt niet mee van vangen-en-gooien uit een vorige fase over te schakelen naar onder- en bovenhands spelen. En dan zit daar ook nog zo'n vervelend net tussen, plus het feit dat de coach en iedereen die zich er nog meer mee bemoeit, vindt dat je 'in drieën moet spelen'. Met name als het spannend wordt zie dan ook dat de meesten terugvallen op één-keer-raken volleyballen, dus de bal meteen retour naar de andere kant spelen. En vaak is dat nog effectief ook. Nee, het leven van een beginnend volleyballer gaat bepaald niet over rozen, maar zoals gezegd, de beloning lonkt aan de horizon. Eigenlijk heb ik als toeschouwer wel bewondering voor het doorzettingsvermogen van deze jonge spelers, ze blijven lachen en het credo is vaak 'jammer, oare kear better', voor als er iets fout gaat.

spelsituaties
Voor een fotograaf is het vrijwel onmogelijk om echte situaties vast te leggen die op volleybal lijken, zoals het klassieke smashen en blokken. Maar dat komt allemaal wel, als zij (en ik) het nog een paar jaar volhouden, wordt dit MC-team van Suameer zonder meer een volwaardig vrouwenteam.

eerste set
Het zijn de gasten uit Hemrik die het initiatief in handen nemen als de scheidsrechter van dienst het duel op gang heeft gefloten. Het wordt 2-4 en op 11-17 lijken de kansen voor Suameer er niet bijster florissant bij te staan. Maar: het kan verkeren zei Brederode een paar honderd jaar geleden al, al ging dat niet over volleybal. Maar het 'verkeert' wel degelijk, want als de thuisclub een hele serie goede services het veld van de gasten instuurt, levert dat niet alleen de nodige punten op, maar zelfs de leiding in de set: 18-17. Op 24-20 heeft Suameer het eerste setpunt, maar Hemrik houdt de spanning erin door tot 24-23 terug te komen. De Suameer-coach neemt een time out om zijn ploeg bij de les te houden en dat lukt, want met 26-24 wint zijn ploeg deze eerste set tot groot enthousiasme van alles wat Suameer is. Ik kan uiteraard geen deel uitmaken van de feestvreugde al zou daar geografisch bekeken wel degelijk aanleiding toe zijn, maar het zou mijn objectiviteit in het geding brengen.

tweede set
Hemrik is wakker geschud en de gasten laten er meteen vanaf het begin van deze tweede set geen gras over groeien. Met een paar lange series harde opslagen, waarvan sommige bovenhands, stellen ze rigoureus orde op zaken. Het wordt uiteindelijk 7-25 en daar is geen woord Spaans bij. Het is dus nu 1-1 in sets en de derde set moet uitmaken wie uiteindelijk dit duel gaat winnen.

derde set
Dat wordt uiteindelijk de leukste en ook qua volleybal de beste van de drie. Er zitten leuke ralleys in, er worden minder fouten gemaakt en er wordt vanwege de spanning wat minder naar de tribune gekeken... Dat laatste komt de concentratie zonder meer ten goede en juist die focus is nu eenmaal onontbeerlijk in een volleybalwedstrijd. Suameer leidt de dans op 11-8 en als het daarna 18-14 wordt, zien de al eerder gememoreerde vooruitzichten er helemaal niet slecht uit voor Sumarder meiden. Blijkbaar schrikken ze zelf van het idee dat ze kunnen winnen, want op 21-21 zijn de gasten weer terug in deze derde set. Hemrik drukt door en heeft op 21-24 zijn eerste set- en matchpunt. Suameer komt nog terug tot 22-14, maar op 22-25 is het Hemrik dat de set en de wedstrijd wint: 1-2. Zoals gezegd, een zeker niet 'gestolen' overwinning voor de gasten, Hemrik was de betere, de zo te zien ook wat meer ervaren ploeg. Maar de overwinning waar Suameer zo naar smacht komt steeds dichterbij, zeker weten.

Binne Kramer

{gallery}sport/hemrik1316{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie