19
vr, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
gradoBURGUM - Grado uit Dokkum was donderdagavond zonder meer de betere ploeg in de wedstrijd tegen DFS H2. De eindstand van 0-3 was dan ook niet echt opzienbarend, maar toch had er voor de Burgumer veteranen zonder meer één setje ingezeten. Dat washet geval in de tweede set toen DFS de slotfase inging met een hoopgevende en perspectiefrijke 19-16. Maar toen de gasten uit Dokkum gas gaven en een tandje bijstaken, moest DFS toch zijn meerdere erkennen.

DFS verliest terecht, maar er had een punt ingezeten
Na afloop van de wedstrijd tussen heren 2 van DFS en Grado uit Dokkum vraag ik aan een van de Dokkumer spelers of hij wel in het juiste team speelt. Hij begint te lachen, maar wil toch eerst wel even weten waar mijn nieuwsgierigheid vandaan komt. Dat is gauw verteld: je hoeft geen volleybaldeskundige te zijn om te zien dat hij op z'n minst twee, misschien wel drie klassen te goed is voor het niveau waarop hij nu speelt. Hij heeft vast veel hoger gespeeld veronderstel ik en dat blijkt te kloppen: "Maar ik had het niet meer naar mijn zin in dat team en dus ben ik in deze ploeg gaan spelen en dat bevalt me prima, ik speel nu weer met veel meer plezier. Goed, het niveau is lager, maar dat wordt gecompenseerd door veel meer spelplezier en gezelligheid en dat vind ik belangrijk." De 'dupe' van dat spelplezier wordt indirect DFS H2, in de wandelgangen ook wel 'Jong Oranje' genoemd. Vanwege de leeftijd dus, typische wâldfryske humor. Maar het is zo'n volleybal-typisch veteranenteam dat maar weer eens aantoont dat je volleybal heel lang kunt spelen. Goed, het tempo ligt wat lager, de sprongen zijn iets minder hoog en de bal spat wel eens keertje een andere kant op dan de bedoeling was, maar tactisch zit het over het algemeen prima in elkaar. Als er zes spelers in het veld staan loopt de gezamenlijke ervaring al gauw op tot tegen de 200 jaar(!). Daar tegenstander Grado bij lange na niet aan toe, al hebben sommige spelers van de gasten de 'leeftijd des onderscheids' inmiddels ook ruimschoots bereikt. Met die mix van jong en 'ietsje' ouder was Grado op voorhand in het voordeel, maar tegen super-veteranenenploegen als DFS H2 moet je altijd uitkijken. De gasten ervoeren die op de loer liggende verrassing in de tweede set toen ze het even te gemakkelijk opnamen en een beetje al te lichtzinnig omgingen met hun kansen en mogelijkheden. Toen moesten de Dokkumer gasten in de slotfase alsnog 'sok sette' om niet tegen een verloren set en een dito punt aan te lopen. Ze redden het met de hakken over de sloot en daarna was de derde set min of meer een formaliteit.

unicum
Het is blijkbaar weer eens tijd voor een unicum. Als ik op veld 3, het veld waar DFS H2 en Grado klaar staan om hun wedstrijd aan te vangen, een plekje zoek langs de zijlijn, komt de Dokkumer coach naar de scheidsrechter lopen en aan zijn lichaamstaal kan ik wel alvast zien dat ze het over mij hebben. Die coach wil mij daar weg hebben, om tamelijk schimmige redenen. Hij had natuurlijk net zo goed persoonlijk aan mij kunnen vragen om een andere stek te zoeken, maar hij houdt het formeel, hij gaat zijn boodschap melden aan de scheidsrechter. Die komt vervolgens naar mij toe met de vraag of ik aan de andere kant wil gaan zitten. Daar heb ik overwegende bezwaren tegen, ik kan van daaruit het scorebord niet zien en dat is lastig. Hoe dan ook, ik moet weg en ik ga ook weg, onder het net door aan de andere kant, bij DFS zullen ze geen problemen hebben met mijn aanwezigheid. Niet eerder vertoond dit. Deze sporthal staat er nu 36 of 37 jaar en zo lang kom ik hier ook al. En zolang zit ik op een dergelijke plek. Curieus. Ik zit graag wisselend naast de ene ploeg en de andere, maar nu moet ik noodgedwongen drie keer aan de DFS-kant zitten. En waar gaat het over?

eerste set
Het is al heel snel duidelijk hoe de hazen op deze donderdagavond lopen hier in sporthal Westermar. De gasten beginnen scherp, komen op een 1-2 voorsprong en bouwen die vlotjes uit naar 1-8 voor DFS er echt aan kan beginnen. Het wordt 4-8, maar het gat blijft en wordt naarmate de set vordert almaar groter. DFD verweert zich manmoedig, maar komt met name aan het net te kort. Grado heeft een aantal jonge jongens die goed doorkomen met harde en goed geplaatste smashes, vooral die ene met die paardenstaart, die steekt bij zijn smashes zowel letterlijk als figuurlijk met kop en schouders boven de rest en ook het bloc uit. Daar is voor DFS niet tegen te springen en de set is dan ook tamelijk snel beslist op 11-25. Duidelijke taal, dit wordt een hels karwei voor de Burgumers. Maar die zijn aan dit soort kwaliteitsverschillen zo langzamerhand wel gewend, zij beschouwen elk setje dat ze winnen als een bonus.

tweede set
Deze tweede set is een stuk spannender. Blijkbaar heeft Grado, bewust of onbewust, dat kan ik niet beoordelen, een versnelling teruggeschakeld en dat geeft DFS de kans om er in elk geval een echte wedstrijd van te maken. Beide ploegen houden elkaar nu redelijk in evenwicht en dat heeft ook gevolgen voor de amusementswaarde van het duel en het publiek, drie man/vrouw sterk, krijgt waar voor zijn virtuele geld. Dat laatste is badinerend, ik besef het, maar veel volleybalwedstrijd hebben helemaal geen publiek. Op 5-5 is er getalsmatig evenwicht en dat is balsem voor de ziel voor de Burgumer thuisclub. Grado veroorlooft zich nogal wat fouten en dat moet je tegen een ploeg die overloopt van routine niet doen natuurlijk. Grado is lichtzinnig, denkt het op halve kracht ook wel te redden en dat blijkt al gauw een misvatting. Op 19-16 neemt de Grado-coach een time out om zijn team te wijzen op het laakbare van hun instelling en dat 'docht fertuten'. Het wordt 19-21 en eigenlijk vind ik dat DFS het een beetje laat liggen, je kunt overigens net zo goed zeggen dat Grado zich in laatste instantie 'herpakt'. Het wordt 19-23, maar DFS knokt zich terug tot 23-24. Die gelijkmaker valt net niet en even later pakt Grado ook deze tweede set met 23-25. Het voelt toch een beetje als een gemiste kans voor de Burgumers.

derde set
Blijkbaar heeft Grado zijn lesje geleerd, want de gasten laten er meteen in het begin van de derde set geen twijfel over bestaan wie hier de betere ploeg is. Het wordt 1-6 en eigenlijk is dan al duidelijk dat er voor DFS deze avond niet meer in zit dan een reguliere 0-3 nederlaag. Via 5-17 en 14-22 wordt het uiteindelijk 15-25. En daarmee is de 0-3 zege voor de Dokkumers een feit, een zege die volkomen verdiend en terecht is. Maar: er had met wat meeval en een beetje 'Glück des Tüchtigen' een puntje ingezeten voor DFS. Slecht slapen van deze nederlaag zullen ze niet, de mannen van DFS H2, zeker weten en het pilsje in de kantine zal er ook niet minder om smaken. Ik ga naar huis, ik wil nog even een stukje voetbal zien. Ook een hele leuke sport!

Binne Kramer

{gallery}sport/grado11316{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie