01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/dfs291016 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
dfs2910BURGUM - Het wordt tijd dat de vr.1 van DFS en paar punten gaan pakken en donderdagavond leek daarvoor een prima gelegenheid in het duel tegen het ook al niet hoog op de ranglijst staande O.T.I.B. uit Nijland. Het werd een wedstrijd die werd gedomineerd door strijd, méér dan door kwalitatief hoogstaand volleybal, maar die strijd en de spanning in het scoreverloop maakten wel degelijk dat dit duel het aanzien wel waard was. DFS beloonde zichzelf wel heel schamel: 1-3.


DFS is zeker niet minder dan O.T.I.B.
"Wy wiene eins net de mindere ploech", vond DFS- spelverdeelster Elske van der Laan na afloop van het verloren duel (1-3) met O.T.I.B., donderdagavond in sporthal Westermar in Burgum. "Mar wy hawwe wól ferlern en dat is dochs wol in bytsje soer fyn ik. It is dan altyd de fraach fansels wêr't soks no oan leit en eins kin ik dêr de finger net echt op lizze. It giet mar om een pear mominten yn in set, dat binne de beslissende sitewaasjes en eins moatst dy wol winne en ik tink dat wy dat te min dien ha. Wy hawwe der noch in punt útsleept, mar dat hiene der dochs wol in pear mear wêze kinnen." Dat was een juiste analyse van dit duel vanuit Burgumer perspectief, een duel dat best aardig was om naar te kijken vanwege de spanning in het scoreverloop en de inzet en strijdlust van beide ploegen. Want daar ontbrak het niet aan op deze donderdagavond, beide teams gingen er vol voor, veroorloofden zich weliswaar nogal wat fouten, maar ze maakten er een duel van met 'never a dull moment'. O.T.I.B. won de eerste beide sets en zadelde DFS daarmee op met een lastige opgave: de volgende drie sets zouden gewonnen moeten worden om alsnog de zege uit het vuur te slepen. Dat kwam er niet van, maar dat had zomaar anders gekund, maar dan had DFS die cruciale derde set beslist moeten winnen. Dat lukte op het nippertje niet, al was de slotfase ongemeen spannend en zelfs zenuwslopend. Met de winst voor de gasten in die derde set kwam de stand op 0-3 en het enige dat DFS toen nog restte, was het winnen van die vierde set om daarmee alsnog een puntje over te houden aan dit duel. Dat lukte, enerzijds omdat de Burgumer vrouwen plotseling wél de punten scoorden die ze eerder hadden laten liggen en anderzijds omdat de motivatie bij de gasten uit Nijland, een beetje minder was. Die derde set had zijn sporen nagelaten en daarvan wist DFS gepast misbruik te maken.

oranje
Ik zit te kijken naar de MA1 van DFS, maar ik ben in feite gekomen voor de wedstrijd van DFS vr. 1 tegen O.T.I.B. uit Nijland. Het wedstrijdformulier, gelukkig bestaat dat in het volleybal nog, in tegenstelling tot diverse andere sporten waar alles middels 'de app' wordt geregeld, ligt naast mij op de tafel als even later, naar wat ik veronderstel, de coach van O.T.I.B. is, naast mij komt zitten om haar deel van dat papier in te vullen. We raken 'aan de praat', uiteraard over volleybal en kijkend naar die jonge meiden van MA1 merkt mijn buurvrouw op dat ze eigenlijk allemaal verkeerde schoenen aan hebben. Hè, hoezo verkeerde schoenen? "Te weinig wendbaar, dit zijn in principe gewone sportschoenen en voor volleybal is het aan te raden om minder blessuregevoelig schoeisel aan te doen." Ze heeft duidelijk verstand van volleybal en dus vraag ik haar waar ze zelf heeft gespeeld. Ze verteld dat ze vroeger, zoals ze het zelf noemt, op een 'wat hoger niveau' heeft geacteerd. Bij Sneek bijvoorbeeld en ze heeft zelfs in Oranje gespeeld. En dan hebben we het even over de gloriejaren van Sneek en DVC uit Dokkum, met Martje de Vries, Hans van Wijnen, Geke Pinkster en Carolien Keulen, illustere namen uit het volleybal. Heerlijke sportnostalgie. Nu coacht ze de meiden van O.T.I.B. en uiteraard wil ik weten wat dat letterwoord betekent. O.T.I.B. staat voor 'Op 'T Iis Betocht', legt ze uit. En dus stamt deze club uit de vijftiger of zestiger jaren, een era waarin bij het bedenken van een naam voor een sportclub nog wel eens wat fantasie en een vleugje humor werd gebruikt. Tegenwoordig heet een nieuwe vereniging FC of SV of VV plus de naam van het dorp. Niks mis mee, maar wat zakelijker allemaal. Geef mij maar dat snufje excentriciteit. O.T.I.B. dus.

eerste set
DFS doet het tot nu toe nog niet bijster goed, gezien het geringe aantal punten en de laatste plaats op de ranglijst. Het zou mooi zijn voor de ploeg van coach Erwin Jansen als daar vanavond verandering in zou komen. En dat zou, gezien die zelfde ranglijst, tegen O.T.I.B. moeten kunnen. Het begin van deze openingsset is niet echt hoopvol voor de thuisclub, de gasten zijn scherper, daadkrachtiger aan het net en dat levert hen een 0-2 voorsprong op. Op 8-8 is DFS op gelijke hoogte, maar op 12-16 heeft O.T.I.B. weer een gaatje geslagen. Veel verschil in speelsterkte is er niet tussen beide ploegen, aanvallend houden ze elkaar wel zo ongeveer in evenwicht, maar verdedigend 'halen de gasten meer ballen van de grond' dan het wat statischer DFS. Erwin Jansen probeert met een time out het tij te keren, maar op 15-18 heeft dat nog geen substantieel herstel opgeleverd. Toch slaagt DFS erin de wedstrijd spannend te houden en op 20-20 is er nog van alles mogelijk. Maar in die cruciale fase maakt DFS meer fouten dan de tegenstander en juist die paar punten zijn beslissend: 22-25.

tweede set
Het is opnieuw O.T.I.B. dat de tweede set cijfermatig opent (0-2), maar als de gasten even later oogverblindend gaan staan knoeien in de receptie en de opbouw, kan DFS weglopen naar 4-2 en 7-3. Dat biedt perspectief, maar de gasten knokken zich terug in de set en dan blijkt dat DFS wel degelijk de kwaliteit in huis heeft, maar af en toe, te vaak eigenlijk, faalt in het optimaal benutten daarvan. Op 11-10 neemt coach Erwin Jansen van DFS, hij ziet het zwerk blijkbaar drijven, een time out om zijn ploeg weer op scherp te zetten. Toch is het O.T.I.B. dat op 15-17 een kleine voordelige marge heeft. De wedstrijd wordt een beetje rommelig, omdat beide ploegen zich nogal wat fouten veroorloven, het lijkt af en toe een beetje héél opportunistisch, een beetje 'god-zegene-de-greep-volleybal' zeg maar. Het blijft daardoor overigens wel degelijk spannend en dus leuk om naar te kijken. De ploeg speelt tot nu toe met Jelly Top als spelverdeelster, maar nu komt Elske van der Laan haar assisteren, in de plaats van Lydewij van der Velde. Maar de gasten blijven op voorsprong, al wordt die niet echt groot. Nynke Hofstra komt Geertje de Boer vervangen en Hester Douma komt voor Joffra van der Velde. Maar het verandert weinig aan de heersende machtsverhoudingen en het zijn de gasten die ook deze tweede set winnen: 22-25. Het verschil is net als in de set niet groot, maar het staat nu wel degelijk 0-2 in sets. Dat betekent dat de aandelen DFS er niet bijster florissant voorstaan, de Burgumers zullen nu de komende twee sets moeten winnen om er nog een 'belle', een vijfde set, uit te slepen.

derde set
Duidelijk is dat de derde set cruciaal zal zijn: bij winst blijft DFS in de wedstrijd, bij verlies is de nederlaag een feit. En weer begint DFS met een 0-2 achterstand, het wordt zelfs 1-6 omdat DFS niet aan aanvallen van enige importantie toekomt. De thuisclub scoort af en toe wel punten, maar het is allemaal te incidenteel en te veel afhankelijk van factoren als opportunisme en geluk, met andere woorden: DFS kan zijn stempel niet echt op het gebeuren drukken. Via 3-8 wordt het 5-11 en op 12-19 moet coach Erwin Jansen vluchten in een time out. Dat helpt wel, maar voorlopig niet genoeg, want op 15-20 lijken de kansen voor DFS tot bijna nul geslonken. Maar als O.T.I.B. fouten gaat maken, in de service en in de opbouw, kan DFS terugkomen tot 20-21. En dan volgt er een slotfase die bijna eindeloos lijkt, beide ploegen scoren zo'n beetje om-en-om en beide krijgen setpoints. Op 24-24 is het Inger de Jong, zij heeft de meeste punten bijeengeslagen voor DFS, die met een snoeiharde smash voor 25-24 zorgt. Maar dat is nog lang niet beslissend, want na 27-27 en 28-28 duurt het tot 28-30 eer deze zenuwslopend spannende set afgelopen is. En weer wint O.T.I.B., het staat nu 0-3 en de winst gaat sowieso naar de ploeg uit Nijland. Het is alleen nog de vraag of DFS erin slaagt alsnog een puntje over te houden aan dit krachtenslopende en bij vlagen meeslepende duel middels winst in de vierde set.

vierde set
En dat lukt! Middels 4-1, 7-2 en 9-2 neemt DFS het heft in handen, 'dat hadden ze eerder moeten doen', ben je geneigd te denken, maar het zal ook te maken hebben met de wat wegzakkende motivatie bij de gasten. Die hebben de buit binnen en daar hebben ze al hun energie en motivatie in geïnvesteerd. Het wordt uiteindelijk 25-16 en eigenlijk is dat wel een beetje zuur voor de thuisclub in het kader van: waarom hebben we niet ....enzovoort. Dat ene punt is welkom, kan nog best eens belangrijk zijn, maar toch blijft deze wedstrijd de ietwat wrange afdronk van een onnodig verloren duel behouden. Laat onverlet dat er op de zege van O.T.I.B. niets af te dingen valt.

Binne Kramer

{gallery}Syta/dfs291016{/gallery}
Advertenties
Advertentie