01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/voll61216 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
voll612SUMAR - Het was toch een regelrechte stunt die de vrouwen van sv Suameer donderdagavond uithaalden tegen koploper VC058 uit Leeuwarden. De ploeg van coach Lammert Lourens had zich blijkbaar uitstekend ingesteld op een pittig duel en dat werd het ook. Het was spannend, attractief en er werd bij vlagen prima gevolleybald. Op een overwinning hadden de Sumarder froulju niet durven rekenen, en zeker niet op een clean sheet, met andere woorden: alle drie de sets werden gewonnen.

Suameer vrouwen doen uitstekende zaken
Van te voren was duidelijk dat het duel donderdagavond tussen de vrouwenteams van Suameer en VC058, niet toevallig uit Leeuwarden, cruciaal zou zijn. Immers, hier botsten de beide koplopers op elkaar, de gasten leiden de dans in deze competitie en de Sumarder froulju staan tweede. Donderdagavond 'koe it heve', het zou, zo was de verwachting, een spannende strijd worden met toch wel de Leeuwarder dames als favoriet. En juist die propositie maakte dat de thuisclub extra gemotiveerd was, ze hadden maar één doel voor ogen en dat was winnen. En dat gebeurde, al was het bepaald geen makkelijke zege, wat heet, Suameer won met de hakken over de sloot, nipt, héél nipt zelfs. Maar eigenlijk gaf die minimale marge aan de zege van het team van coach Lammert Lourens een extra dimensie, immers: 'sokke swier befochten oerwinnings, dat binne de moaisten'.

eerste set
Als scheidsrechter Hester Douma, 'streng doch rechtvaardig' zoals het een goede referee betaamt, de wedstrijd in gang heeft gefloten, blijkt al spoedig dat er tussen deze beide teams weinig verschil zit, het zijn ploegen die, als het een beetje mee- en niet te veel tegenzit, prima kunnen volleyballen, maar die ook, als dat nodig is, voor elke bal willen gaan. Met andere woorden, er wordt vanaf het begin strijd geleverd en de voorspelde spanning zit er meteen in. Na 2-2 is het de thuisclub die een gaatje slaat en op 15-10 lijkt Suameer de ploeg met het meeste perspectief op setwinst. Dat vooruitzicht is op 17-10 zelfs nog beter, maar vervalt Suameer in een serie receptiefouten en dat betekent dat VC058, voor de niet ingewijden, 058 is het kengetal van Leeuwarden, terug kan komen 19-17 en op 20-20 zijn de Leeuwarders vrouwen helemaal terug. En dan wordt het spannend, geen van beide ploegen kan in feite bogen op een technisch of tactisch overwicht en dus hangt het zoals JC ooit profeteerde, van de details af. Van de fouten in dit geval, want bij volleybal spelen die fouten een cruciale rol. Niet zozeer wie het beste volleybal speelt, maar eerder de ploeg die de minste fouten maakt wint. De gasten komt bij 21-24 op setpoint, maar het knokkende Suameer werkt dat weg: 24-24. En dan wordt het pas echt spannend, het is een onvervalste 'op-het-puntje-van-de-stoel-wedstrijd' geworden en in feite kan het alle kanten op. Een remise kent het volleybal niet en dus moet er net zo lang worden doorgespeeld tot er een beslissing is gevallen. Op 25-24 lijkt Suameer de beste papieren te hebben, maar zover is het nog lang niet. Pas op 26-26 slaagt Suameer erin twee keer achter elkaar een punt te scoren en dus wordt de set beslist op 28-26. Verdiend? Cijfermatig zeker, wie de meeste punten scoort wint, maar speltechnisch valt er eigenlijk geen winnaar aan te wijzen. Het had, zoals de Amsterdammers dat zo mooi zeggen 'net so goed andersom kenne weze'. Niettemin is het eerste punt voor Suameer en dat is in een wedstrijd waarbij de ploegen elkaar zo weinig ontlopen uiteraard een enorme opsteker.

tweede set
Dat er weinig onderscheid in speelsterkte is, blijkt ook in deze tweede set, want aanvankelijk gaat het vrijwel gelijk op. Via 2-2 wordt het 6-6, maar op 10-7 lijkt Suameer weer aan de winnende hand. Dat is een misvatting, want op 10-14 heeft VC058 de rollen omgedraaid. Suameer veroorlooft zich te veel fouten, te veel onnodige fouten ook en vooral in de receptie gaat er nogal wat mis. En dat zijn dan merendeels directe tegenpunten en die fouten maken het spelbeeld bovendien wat rommelig, het peil van de eerste set wordt nu even niet gehaald. Op 11-16 zit er een substantieel gat tussen beide ploegen, maar de ervaring leert dat zoiets bij volleybal lang nog geen garantie is voor het vervolg. Zo ook deze keer, want Suameer knokt zich, 'geholpen' door fouten van de gasten, terug naar 18-18. En daarna houden beide ploegen elkaar nauwlettend in de gaten, via 19-19 en 21-21 wordt het 23-21 en dan maakt Suameer het met een paar prima acties af: 25-22. Zo, de winst in de wedstrijd is binnen, nu gaat het er alleen nog om de kers op de appelmoes te zetten middels winst in de derde set.

derde set
Suameer begint niet goed, de euforie van de gewonnen eerste beide sets slaat in de benen en dat betekent dat VC058 kan weglopen naar 3-8. Bij Suameer is de concentratie even helemaal weg, maar het herstel wordt de Sumarder froulju in de schoot geworpen als de gasten even oogverblindend gaan staan knoeien. De Leeuwarder vrouwen zijn het even helemaal kwijt en dat betekent dat Suameer op 15-10 een verleidelijk lonkende marge heeft. Maar dit is volleybal, vrouwenvolleybal om precies te zijn en elke deskundoloog kan u vertellen wat dat betekent: in volleybal kan veel, in vrouwenvolleybal kan alles. En dat credo wordt maar weer eens actueel als VC058 op 17-21 de leiding pakt. Maar Suameer is gefocust, de ploeg wil koste wat kost ook deze derde set winnen om het plaatje helemaal volgens de lijntjes in te kleuren. En op 22-22 zijn de pupillen van coach Lourens weer terug. En als eenmaal de 23-22 op het bord staat, maakt de thuisclub het met 25-22 gedecideerd af. Dat betekent 3-0 en dat is een overwinning die telt, niet alleen omdat hij drie belangrijke punten oplevert, maar zeker ook omdat hij met bloed zweet en tranen, nou ja virtueel dan, werd behaald. De huddle na afloop is tekenend en ook de gezamenlijke opmars, als was het een Romeins legioen, naar de centurion, in casu coach Lammert Lourens, is illustratief voor de euforie die de anders zo nuchtere vrouwen heeft bevangen. Voor de gasten is het een beetje sneu dat ze voor nul naar de kant gaan, ze hadden, objectief bekeken, zonder meer een punt verdiend.

Binne Kramer

{gallery}Syta/voll61216{/gallery}
Advertenties
Advertentie