01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/dfs101016 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
dfs1010BURGUM - "It wurdt no wolris tiid dat wy net allinne aardich meikomme kinne yn in wedstriid, mar dat wy ek ris ien winne", was min of meer de verzuchting van DFS vr.2 coach René de Wolff na afloop van de nipt verloren wedstrijd tegen SVT uit Ternaard, donderdagavond in sporthal Westermar in Burgum. Zijn team, vorig seizoen gepromoveerd, verloor tot nu toe alle wedstrijden in de nieuwe competitie, maar: Wy hâlden oan elke wedstriid wol in punt oer", aldus de Wolff.

DFS speelt goed, maar maakt te veel fouten
De ploeg van coach René de Wolff wilde donderdagavond in sporthal Westermar nu eindelijk wel eens een eind maken aan de serie nederlagen waarmee zijn team de nieuwe competitie was begonnen. DFS vr. 2 speelt een klasse hoger dan vorig seizoen en dat betekent betere tegenstanders en meestal slaagt een ploeg er wel in zich daaraan op te trekken. En dat is met DFS in principe ook wel het geval, maar de beloning in punten blijft nog te veel en te vaak achter. DFS hield tot nu toe aan elke ontmoeting wel een punt over, maar dat is niet genoeg om aan te klampen bij de middenmoot in deze klasse. Dat zou dan donderdagavond moeten gebeuren tegen SVT uit Ternaard. En, achteraf gezien, hád het ook wel gekund, zeker gezien de eerste set die met prima volleybal en opvallend, bijna speels gemak door de Burgumer vrouwen werd gewonnen. Dat beloofde voor het vervolg, maar dat ging toch niet zoals de thuisclub het zich had gewenst en voorgesteld. De gasten wonnen dat tweede bedrijf nipt en toen ze daarna ook de derde set wonnen, eveneens nipt, stond DFS voor de niet eenvoudige taak om de volgende beide sets, een reguliere en een tiebreak, te winnen om de zege binnen te hengelen. De vierde set was al net zo spannend als de beide vorige, maar weer was het SVT dat won. En dus kwam er helemaal geen vijfde set: SVT won met 1-3. Niets op af te dingen, maar met wat meer slagkracht en wat minder 'appelflauwtes' in het spel, had DFS kunnen winnen. Nu bleef de ploeg weer steken op dat ene punt. Eigenlijk is het een kwestie van gebrek aan stabiliteit en, aldus coach René de Wolff na afloop: "Wy misse oanfalskracht oan it net, wy hawwe sis mar gebrek oan oanfallers dy't echt in bal keihurd ynslaan kinne, dêr hawwe wy gewoan te min fan. Fierder bin ik net echt ûntefreden mei it spul, dat seach der wol goed út. Benammen dy twa jonge famkes dy't wy derby krigen hawwe diene it hjoed goed, folle better als de foarige thúswedstriid, doe stiene se stiif fan de senuwen. Dy wiene se no foar it grutste part kwyt en dat koest goed sjen."

eerste set
Na 1-1 en 5-5, een goed begin van beide kanten, slaat DFS op 13-10 een veelbelovend gaatje en als de Burgumer vrouwen doordrukken naar 20-13, is duidelijk dat ze deze set binnen handbereik hebben. DFS is aanvallend beter dan de gasten uit Ternaard en dat blijkt uit de stand. De coach van SVT moet vluchten in een time out, maar die helpt niet meer. Opvallend ruim en gemakkelijk wint DFS deze eerste set met 25-13. Een opsteker uiteraard, maar nog geen garantie voor een evengoed vervolg, immers, deze sport heet volleybal...

tweede set
De tweede set gaat gelijk op tot 8-8 en die stand is voor coach René de Wolff aanleiding om een time out te nemen om de puntjes op de i te zetten, er is nogal wat fout gegaan tot nu toe. Ook bij de gasten trouwens en dat verklaart de gelijke stand. Dat evenwicht is er nog steeds bij 12-12, maar dan komt de klad erin bij DFS, de ploeg laat het even afweten, maakt te veel fouten en moet toezien hoe SVT daar optimaal van profiteert: 12-18. DFS komt niet of nauwelijks nog aan aanvallen toe en op 15-22 is duidelijk dat dit 'in dreech ferhaal' zal worden voor de Burgumers. Het is inmiddels een tamelijk rommelig geheel aan het worden, er worden van beide kanten veel onnodige fouten gemaakt, maar op 21-24 heeft DFS zich grotendeels herpakt. De setwinst zit er niet meer in en op 22-25 gaat deze set naar de gasten uit Ternaard. En dat betekent 1-1 in sets en dus nog alle kansen voor beide teams. Wel is het inmiddels volleybal in optima forma: soms onvoorstelbaar en vaak onvoorspelbaar.

derde set
Deze derde set is cruciaal voor het verdere verloop, want het is een enorm verschil of je met 2-1 voor, dan wel met 1-2 achter komt. Dat beseffen beide ploegen blijkbaar terdege, want ze houden elkaar lang en angstvallig in het oog qua score. Via 1-4 en 5-9 wordt het 11-11 en op dat moment is het eigenlijk compleet onzeker hoe dit zal aflopen. Het is duidelijk dat beide ploegen elkaar qua sterkte niet zo gek veel ontlopen, het zal van de details afhangen vermoed ik. Op 14-14 is er nog altijd geen licht tussen beide ploegen, op 17-15 heeft DFS cijfermatig de betere papieren. Maar SVT komt terug, knokt zich naar 20-20 en drukt dan door naar 20-23. Op 21-24 hebben de gasten hun eerste setpoint, maar als DFS terugkomt naar 22-24, neemt de SVT-coach een time out, hij vertrouwt het niet. Dat is terecht, want hij moet toezien hoe de thuisclub op 24-24 komt. Dan kan het beide kanten nog op, maar het is SVT dat de meeste veerkracht toont: 24-26. En dus is het 1-2 in sets en moet DFS, wil het deze wedstrijd winnen, de beide volgende sets beslist in eigen voordeel beslissen.

vierde set
Die begint zoals de derde set met twee ploegen die elkaar weinig ontlopen. Pas na 5-5 kan SVT een kleine marge uit het vuur slepen, merendeels door communicatiefouten in de verdediging van DFS: 5-8. Op 6-11 moet René de Wolff zijn toevlucht nemen tot een time out om zijn ploeg weer bij de les te krijgen. Ook SVT maakt zo nu en dan opmerkelijk veel fouten en dat geeft deze set een tamelijk rommelig karakter. Maar de beslissing valt voorlopig nog niet, want na 6-11 wordt het wel degelijk weer gelijk: 17-17. DFS komt op voorsprong en behoudt die tot 21-20. Nog vier punten scheiden de Burgumers van een vijfde set, maar op 21-22 heeft SVT het commando overgenomen. Toch slaagt DFS er nog een keer in om een minimaal positief gaatje te slaan naar 23-22. Maar op 23-24 is het opnieuw de ploeg uit Ternaard die de leiding neemt. DFS sputtert fanatiek tegen, maar op 23-25 is het verdict duidelijk: SVT wint met 1-3 en weer houdt DFS slechts één schamel punt over aan een wedstrijd waar meer in had gezeten.

Binne Kramer

{gallery}Syta/dfs101016{/gallery}
Advertenties
Advertentie