01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/mar13117 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
BURGUM - Overwinningen die moeite kosten, zeg maar de 'bloed-zweet-en-tranen- varianten', dat zijn toch eigenlijk de mooiste. Het zijn zeges die beklijven, die op het netvlies blijven plakken. Zo'n overwinning bevocht DFS vr. 2 zich donderdagavond in sporthal Westermar in Burgum tegen de Tsjûkemarders uit Echten. Het was vanaf het begin spannend en dat bleef het in feite tot aan de laatste klap van deze attractieve vijfsetter. Een zwaarbevochten zege voor de Burgumer vrouwen.


DFS vr.2 wint in attractief duel van Tsjûkemarders
Vrouwenvolleybal wil nog wel eens onvoorspelbaar zijn en eigenlijk maakte het duel tussen vr.2 van DFS en Tsjûkemarders 1 uit Echten geen uitzondering op deze self made statistiek. Ga maar na: de Burgumer vrouwen wonnen de beide eerste twee sets, maar lieten het in de derde een beetje afweten. Toen de gasten ook de vierde set in hun voordeel beslisten, moest een 'belle', een beslissende vijfde set dus, uit maken wie uiteindelijk met de winst naar huis ging. Dat werd DFS, maar eigenlijk was dit typisch een wedstrijd voor een 'dead heat', een gelijkspel. Maar volleybal kent dat niet, elke wedstrijd moet een beslissing opleveren en in zo'n vijfde en beslissende set wil het 'Quentchen Glück' nog wel eens doorslaggevend zijn. En dat was donderdag ook het geval, want eigenlijk verdiende geen van beide ploegen om te verliezen. Aan dat soort filosofie van de koude grond hadden de Burgumer vrouwen geen boodschap, ze vierden wel degelijk een klein feestje toen scheidsrechter Robin Everts, hij leidde prima, voor het laatst had gefloten. Dat de tegenstander uit Echten nog een behoorlijke terugreis voor de boeg had, die is altijd langer als er verloren is volgens de intimi, was hun niet direct aan te zien. Tsjûkemarders leek me nu niet bepaald een team om 'zum Tode betrübt' te zijn na een nederlaag. Ik hoop wel dat ze de terugweg makkelijker hebben gevonden dan de heenreis, want ze kwamen pas in de Westermar aan toen de wedstrijd volgens het schema al had moeten beginnen. Maar die soep werd door scheidsrechter Robin Everts niet zo heet gegeten als hij werd opgediend. Dit was een vorm van overmacht, of was het onmacht, van de Tom Tom ditmaal. Ik moest vanaf Suameer ook een 'ommelânse reis' maken om in de Westermar te komen. Maar ik heb hier terreinkennis en dat hadden de gasten duidelijk niet. Hun voorbereiding zal niet optimaal zijn geweest en eigenlijk was dat ook wel te zien in het begin.

eerste set
Het duurt dus even voor we kunnen beginnen en het DFS heren 1 team kijkt al wat bedenkelijk: zij moeten na deze wedstrijd in actie en dat kon wel eens een latertje worden vrezen ze. DFS begin prima, slaat meteen twee keer hard raak en op 7-3 is het gaatje al redelijk ruim. Nou zegt dat in volleybal niet zo veel, maar deze voorsprong lijkt blijvend als het 12-7 wordt en daarna 14-11. Maar als het prima spelende DFS fouten gaat maken kan de tegenstander profiteren en terug komen tot 20-19. De Tsjûkemarders hebben de smaak te pakken en dan zitten we, met z'n tweeën(!), te kijken naar een gelijk opgaand duel waarin behoorlijk goed wordt gespeeld. Beide ploegen spelen vol op de aanval, waarbij het opvalt dat de gasten verdedigend wat beter zijn en DFS aanvallend ietsje meer in z'n mars heeft. Groot is het verschil niet en dat blijkt ook wel uit het scoreverloop. Na 20-20 nemen de gasten met 20-21 de leiding en even lijkt het op een klassieke 'erop-en-erover'. Maar dat gebeurt niet, DFS herpakt zich en met 25-23 eindigt deze eerste set in Burgumer voordeel. Een prima begin en een mooie opmaat voor het vervolg. Maar nu al is duidelijk dat beide ploegen elkaar qua speelsterkte niet veel ontlopen. Het zal van de details afhangen en een van die details is meestal het mentale aspect. Bij volleybal, niet alleen op dit niveau, maar eigenlijk op alle niveaus, vallen de punten vaak in series en hoe dat kan weet eigenlijk niemand.

tweede set
Ook deze tweede set begint goed voor de ploeg van coach Marco Goossens die voor zijn doen tamelijk rustig langs de kant staat te kijken. Hij heeft er blijkbaar wel vertrouwen in en dat vertrouwen lijkt terecht gezien het stabiele spel van zijn pupillen. Want DFS speelt prima, er worden niet al te veel onnodige fouten gemaakt en de aanvallen worden veelal met harde klappen afgemaakt. Het wordt vlot 5-0 en dat is mede te danken aan het feit dat de gasten moeite hebben met de aanhoudende servicedruk van DFS. Pas op 7-0 kan Tsjûkemarders het eerste punt scoren, maar na 10-5 en 19-10 lijkt de setwinst een formaliteit. Maar nee, dat zou te simpel zijn en bovendien zou het de gasten te kort doen. Die knokken zich terug in de wedstrijd als DFS vervalt in een oude fout, dat wil zeggen: te slordig spelen, en dat betekent dat het alsnog 20-20 wordt. Marco Goossens probeert het tij te keren met een dubbele wissel en een time out op 20-21, maar op 23-23 zijn de kansen nog steeds gelijkelijk verdeeld. Toch wint DFS ook deze tweede set, opnieuw met 25-23 op basis van het feit dat de thuisclub zich net op tijd herpakt. Het is 2-0 in sets en dat is eigenlijk een behoorlijk florissante stand voor de thuisploeg, die echter maar al te goed beseft dat het nu tijd is voor die roemruchte derde set, mét het bijpassende syndroom. En geloof het of niet, ook deze keer gaat het in die derde set helemaal fout. Ging het in de eerste beide prima, nu laat DFS het na 7-7 afweten. Of het nu komt omdat de Tsjûkemarders er beter in komen na hun valse start, of omdat DFS even de concentratie kwijt is, feit is dat de gasten op10-16 een behoorlijk gat slaan. En als het even later 14-24 is, mag duidelijk zijn dat deze set naar de gasten gaat: 15-25. Nog steeds leidt DFS de dans met 2-1 in sets, maar het zelfvertrouwen heeft een deukje opgelopen, waar dat van de gasten een flinke boost heeft gekregen. Als DFS de vierde set wint is het game over voor de Tsjûkemarders, maar winnen zij die, dan betekent dat een 'tie break', een beslissende vijfde set. De vrouwen weten wél hoe ze de spanning erin moeten houden.

vierde set
Tot 4-4 gaat het gelijk op, maar op 4-8 zijn het de gasten die de dans leiden. En die dans is geenszins een bezadigde slow fox, maar veeleer een spetterende quick step, of, voor de liefhebbers, een pittige samba. Het tempo blijft onverminderd hoog en inmiddels hebben we ook uitbreiding van het aantal toeschouwers gekregen in de vorm van de spelers van de wedstrijd hierna. En die toekijkende mannen geven de wedstrijd een extra dimensie, een heuse boost. Voor de goede orde: omgekeerd zou dat net zo zijn... Op 10-10 is DFS weer naast de Tsjûkemarders en op 15-12 lijken de Burgumer vrouwen de betere vooruitzichten op de set te hebben en daarmee de winst in de wedstrijd. Maar zover is het nog niet, want op 18-18 is de set weer helemaal in evenwicht. Marco Goossens neemt een time out, hij vertrouwt het niet, maar op 22-20 heeft zijn team toch weer een gaatje geslagen. Maar de gasten knokken zich terug, komen op 23-23 en dan maken ze het af op 23-25. En dus staat het nu 2-2. En dat betekent een extra set.

vijfde set
Die is spannend zoals eigenlijk de hele wedstrijd dat tot nu toe is geweest. DFS opent met 2-0 en op 4-2 is die voordelige marge er nog steeds. Op 6-3 lijken de aandelen DFS er prima voor te staan, maar de gasten vechten zich terug tot 7-7. En dan wordt het, indachtig het feit dat zo'n 'belle' maar tot 15 punten gaat, pas echt zenuwslopend spannend. Op 10-7 moet de coach van Tsjûkemarders vluchten in een time out, in een ultieme en desperate poging om de wedstrijd nog te laten kantelen, maar die poging komt te laat. DFS drukt door naar 13-8 en uiteindelijk naar 15-8 en daarmee is de winst voor de thuisclub binnen: 3-2. Een zwaarbevochten winst, maar zeker niet onverdiend en dat in een wedstrijd die van beide kanten met overgave is gespeeld. DFS vecht tegen de dreigende degradatie, maar als ze zo blijven spelen sprokkelen ze nog wel de nodige punten en dan is het maar te hopen dat het er aan de meet voldoende zijn voor handhaving.

Binne Kramer

{gallery}Syta/mar13117{/gallery}
Advertenties
Advertentie