01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/dfs20117 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
BURGUM - Vooropgesteld: DFS MA 1 is een goed team. Het is een ploeg meiden die onder leiding van trainer/coach Peter Slager inmiddels zover is dat ze kunnen volleyballen. En dat is een prestatie op zich, want volleybal is een uiterst moeilijke sport, vooral voor jonge mensen. Het vereist een heleboel techniek en vooral coördinatievermogen. Deze ploeg heeft dat inmiddels, wat ze nog missen om van goed tot heel goed te promoveren is eigenlijk maar één ding: 'kriich'.


DFS MA 1 wint nipt van BSV
Deze categorie speelt maar drie sets, dus als een van de beide de eerste twee sets wint, is in feite beslist over winst of verlies. Die derde set is de mogelijkheid voor de verliezer om er alsnog een punt aan over te houden. Dat was donderdagavond aan de orde in sporthal Westermar in Burgum waar de MA1 van DFS en BSV uit Broeksterwoude elkaar troffen. Het werd een wedstrijd die het aanzien wel waard was, beide ploegen bleken prima te kunnen volleyballen en bovendien waren ze elkaar wel waard. Dat DFS uiteindelijk met 2-1 won, was in feite het gevolg van het feit dat de gasten zich iets te veel onnodige fouten veroorloofden. Dat na de 2-0 voor DFS BSV alsnog een punt pakte middels winst in de derde set, was zonder meer een vorm van gerechtigheid, met andere woorden: 3-0 verlies was tegen de verhouding geweest. Al had dat zo maar gekund, coach Peter Slager van de Burgumers refereerde daar na afloop ook aan: "Wij hadden die derde set eigenlijk ook kunnen winnen, maar op het beslissende moment maakten wij net even te veel fouten." De DFS-coach kon niet anders dan tevreden zijn met zijn ploeg: "Wij hebben prima gespeeld, ik zie elke keer meer dingen die we op de training doen ook terug in de wedstrijd." Als ik zeg dat ik eigenlijk één aspect mis in het spel van zijn team, 'kriich', vechtlust en de pure wil om te winnen, is hij dat helemaal met mij eens: "Ze zijn wel eens wat te lief, ik zou er wat meer 'fighting spirit' in willen hebben,maar ik weet eigenlijk niet ofje dat wel kunt aanleren, dat moet er ook een beetje inzitten." Ik zie deze meiden op termijn wel in een eerste team spelen, mits ze natuurlijk blijven volleyballen, dat weet je maar nooit en mits ze een coach als Peter Slager houden. Want in mijn optiek doet hij het prima, in die zin, dat hij vooral positief coacht, geen geschreeuw en gescheld en niet elke fout nadrukkelijk afkeuren. Die meiden weten best wel wanneer ze wát fout hebben gedaan.

eerste set
Als scheidsrechter Jan de Jong, hij leidt dit duel op de van hem bekende rustige en weloverwogen wijze, is het BSV, gecoacht door liefst drie mannen die zich opmerkelijk rustig houden langs de lijn, dat het best uit de startblokken komt. Het wordt door receptiefouten aan Burgumer kant 0-3, maar op 5-5 heeft DFS zich hersteld en is de wedstrijd weer helemaal open. Nu al is duidelijk dat beide ploegen vrijwel gelijkaardig en ook gelijkwaardig volleybal spelen: middels goede passing de spelverdeler opzoeken en diens set ups dan afmaken met harde, merendeels diagonale smashes. Een prima concept en dat levert een wedstrijd op die op een heel behoorlijk niveau staat. Van het verfoeide 'camping-volleybal', elke bal in één keer terug over het net zien te krijgen, is hier geen sprake, ook al omdat de beide spelverdelers hun vak verstaan, tactisch zowel als technisch. DFS neemt de leiding met 10-7 en als het even later 16-11 staat, lijkt dat een prima uitgangspunt voor de eerste setwinst. Die komt er ook, het wordt uiteindelijk 25-16 in een set die kwalitatief goed is en waarin DFS het verschil maakt door balvaster te zijn en de gecreëerde kansen het best en het meest frequent af te maken.

tweede set
Nu is het de thuisclub die het best begint, het wordt 7-2, maar op 8-8 is BSV op gelijke hoogte. Dat hebben de gasten vooral te danken aan hun prima services waarmee ze veel druk zetten op het achterveld van DFS. Op 13-13 is er nog altijd geen licht tussen de beide teams, maar daarna slaat DFS een gat naar 19-14 en op 23-18 lijkt het een kwestie van een paar simpele puntjes voor ook de tweede set binnen is. Maar BSV knokt zich terug in de wedstrijd, ziet mogelijkheden en kansen en die worden prima uitgebuit. Het wordt spannend en op 23-21 moet coach Peter Slager een time out aanvragen om zijn ploeg even te resetten. Dat heeft effect, want meteen daarna wordt het 25-22 en gaat ook deze set naar de thuisclub. Dan staat het in sets 2-0 en is DFS zeker van de winst. BSV heeft nu nog één kans om te voorkomen dat de terugreis naar Broeksterwoude met lege handen zal plaats vinden. Dan moeten ze de derde set winnen, een mogelijk die er zeker in zit, gezien de beide vorige hoofdstukken van dit verhaal.

derde set
Een serie prima services van DFS betekent 4-1, maar ook nu buigt BSV wel, maar breekt niet: 7-7. Op 11-11 zijn beide ploegen helemaal in evenwicht, maar dan breekt een wat rommelige fase aan waarin beide ploegen zich wat te veel onnodige fouten veroorloven. Dan gaat het een hele tijd gelijk op, zonder dat één van beide ploegen kan bogen op een wezenlijk overwicht. En zo blijft deze derde set spannend en attractief, want op 21-21 hebben ze elkaar nog steeds niet uit het oog verloren. De coach van BSV neemt een time out, maar op 24-23 lijkt het DFS dat de beste papieren heeft. Maar beslist is deze set nog altijd niet en op 24-25 is het matchpoint voor de gasten. DFS-coach Peter Slager vlucht nog in een laatste time out in een ultieme en desperate poging om het tij nog te keren, maar het is BSV dat de set uitmaakt op 24-26. En dus wordt het geen 3-0, maar 2-1 en daarmee krijgen de gasten uit Broeksterwoude wel degelijk loon naar werken. Volleybal kent geen remise, daar is wat voor te zeggen, maar eigenlijk verdiende dit duel geen verliezer op basis van het feit dat geen van de beide ploegen echt meer recht had op de zege dan de andere.

Binne Kramer

{gallery}Syta/dfs20117{/gallery}
Advertenties
Advertentie