01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/akkrum10217 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
BURGUM - Eigenlijk kon je er op wachten, donderdagavond in sporthal Westermar, waar DFS vr.1 het moest opnemen tegen Akkrum. Wachten op een vijfde set, een allesbeslissende vijfde set, een onvervalste 'belle'. In tennis heet het een tiebreak. Die zijn, in welke sport dan ook, vaak onvoorspelbaar, vaak hebben ze het karakter van een spelletje Russische roulette, op zijn Frysk: 'lok wat jouste'. Het waren de gasten uit Akkrum die er met de winst vandoor gingen: 2-3.

DFS vr.1 verliezen nipt van Akkrum
Het was een slijtageslag, de wedstrijd tussen DFS vr.1 en Akkrum. De wedstrijd duurde al met al bijna twee volle uren en er kwamen heel wat punten aan te pas om uiteindelijk een winnaar aan te wijzen. Het duel was in feite rijp voor een remise, maar die kent het volleybal niet. Dat is enerzijds spanning- en dus attractieverhogend, maar soms ook wel een beetje oneerlijk. Er zijn van die wedstrijden die eigenlijk geen verliezer verdienen. DFS- Akkrum was er zo eentje, beide ploegen hielden elkaar in een kwalitatief prima wedstrijd vrijwel in evenwicht en het feit dat de vier reguliere sets eerlijk verdeeld werden was wat dat betreft illustratief. Maar in het volleybal is een gelijkspel niet mogelijk en dus moest een vijfde en beslissende set uitkomst brengen wie er met de winst ging strijken. Dat werden uiteindelijk de gasten uit Akkrum die over een iets langere adem bleken te beschikken dan de vrouwen van coach Erwin Jansen. De winnaars, naast de Akkrumer vrouwen, waren de toeschouwers, zij kregen een uitermate interessante vijfsetter te zien die vanaf het begin spannend was en die in feite alle kanten op kon. Die in principe in een dead heat had moeten eindigen, een jury zou daar ongetwijfeld voor hebben gekozen, maar zoals gezegd kan dat niet. En dus werd die vijfde set een soort Salomonsoordeel waarbij Akkrum het langste strootje trok. Onverdiend? Nee zeker niet, de wedstrijd werd wel degelijk beslist op kwaliteit, in dit geval conditie en mentale kracht: in de beslissende fase maakten de gasten net even wat minder onnodige fouten dan de thuisclub. Die was gehavend vanwege het ontbreken van een aantal vast basisspeelsters. Maar dat gemis was niet dermate groot dat je daar het uiteindelijke verlies aan kon ophangen. Alleen kon coach Erwin Jansen nu niet zo vaak wisselen in de situaties dat dat nuttig of nodig was. Voordeel van de personele problemen was dat nu bijvoorbeeld Nynke Hofstra bijna een hele wedstrijd bleef staan in de opstelling en dat kwam haar spel zichtbaar ten goede, het gaf haar het nodige zelfvertrouwen en daarmee was ze uiterst nuttig voor haar team. Ook Alicja Samul was terug van weggeweest en alleen al voor de sfeer was dat een verrijking. Omdat spelverdeelster Jelly Top ontbrak, moest Elske van der Laan vijf sets aan de bak en dat deed ze prima, haar fluwelen techniek stelde haar ook nu in staat om de ballen dáár te krijgen waar de aanvallers ze wilden hebben en dat betekende dat er maar weinig aanvalsacties al in een vroegtijdig stadium mislukten. Het hielp er zonder aan mee dat DFS in feite vijf, nou viereneenhalve, de eerste begon wat matig, sets lang prima speelde, een behoorlijk hoog niveau haalde en eigenlijk gelijkwaardig was aan de gasten uit Akkrum.

eerste set
De wedstrijd begint voor DFS nogal moeizaam, het zijn de gasten die het initiatief in handen nemen en via 2-3 en 3-6 op 7-12 voorspong komen. Prima ploeg, dat Akkrum, geen 'zwakke plekken' en vooral aanvallend sterk. Met die kracht aan het net heeft DFS het moeilijk, bovendien maken de Burgumer vrouwen te veel fouten en komen ze te weinig tot succesvolle aanvalsacties. Op 11-18 brengt coach Erwin Jansen Nynke Hofstra voor Geartsje de Boer, maar het kwaad is al geschied, via 16-24 wordt het uiteindelijk 16-25 en daarmee wint Akkrum deze eerste set tamelijk eenvoudig. In feite komt DFS er niet echt aan te pas en als dit het beeld van de wedstrijd is, ziet het er voor de thuisclub somber uit.

tweede set
Maar in dit tweede bedrijf herstelt DFS zich, tot 4-4 gaat het gelijk op en een gedeelte van het vervolg heb ik even voor u per punt bijgehouden om te laten zien hoe het verder ging. Een harde smash van Rianne Pasma betekent 5-4 en de 6-4 is van Hester Douma. Een snoeiharde driemetersmash van Inger de Jong betekent 7-4 en de 8-4 komt opnieuw op naam van Rianne Pasma, opnieuw met een harde klap. Akkrum doet wat terug met een ferme dreun in het achterveld, maar Geartsje de Boer maakt er met een venijnig tikje 9-5 van. De 9-6 is een harde aanval en de 9-7 komt voort uit een stopfout in het achterveld bij DFS. Met name Rianne Pasma scoort het ene na het andere punt in deze fase, maar Hester Douma, Geartsje de Boer en Inger de Jong eisen hun aandeel in de score op. Het verschil blijft aanzienlijk, de gasten doen er alles aan en scoren ook hun punten, maar de kloof wordt niet substantieel kleiner. Op 12-8 neemt de Akkrum-coach een time out, maar dat heeft niet echt veel effect, het wordt 16-12 met opnieuw een loeiharde smash van Rianne Pasma en ook de 17-11 is van haar hand. Inger de Jong, Geartsje de Boer en Rianne Pasma slaan lekker door en dat kunnen ze, omdat de set ups van spelverdeelster Elske van der Laan heerlijk op maat zijn. Inger de Jong is helemaal op toeren gekomen na haar wat moeizame begin in de eerste set en zij slaat haar team naar 19-15. Maar Akkrum is nog niet geklopt, de gasten komen terug tot 20-18 en op 22-22 zijn ze weer op gelijke hoogte. Even lijken ze te kunnen doordrukken naar de setwinst, maar Inger de Jong slaat de 23-22 binnen met een smash 'rechtdoor', langs de zijlijn dus, onbereikbaar voor het blok van Akkrum. Maar de gasten komen terug en coach Erwin Jansen moet een time out nemen. De coach van Akkrum vraagt zijn team dringend om 'minder fouten te maken', maar op 24-23, prima punt van Nynke Hofstra, zijn de beste kansen voor DFS. Akkrum laat het er niet bij zitten en het wordt 24-24. De spanning loopt hoog op, de uitkomst van deze set, belangrijk, want wordt het 0-2 of 1-1, een wezenlijk verschil, is totaal onzeker en de toeschouwers, het merendeel is Akkrum-adept, schuiven steeds verder naar het puntje van hun oncomfortabele bank. Enkele van hen hebben al jaloerse blikken geworpen op mijn stoeltje. Een servicefout en een harde smash van opnieuw Rianne Pasma zorgen uiteindelijk voor 26-24 en daarmee staat het nu in sets gelijk: 1-1. Een prima set met veel spanning, een hoog tempo en uitstekend van kwaliteit.

derde set
Zo'n derde set is vaak cruciaal: wordt het 2-1 of 1-2, een verschil van dag en nacht in de meeste wedstrijden. Op 5-3 leidt DFS de dans, maar op 7-7 hebben de gasten die kloof weer gedicht. Op 11-11 is er nog altijd geen licht tussen beide ploegen en ook op 15-14 is het verschil minimaal. Opnieuw spanning dus en opnieuw weinig onderscheid in speelsterkte. Op 21-17 slaat de Akkrum-coach aan het wisselen en dat is in dit geval funest, niet zozeer vanwege de kwaliteit van de wisselspeelsters, maar wel vanwege de cohesie binnen het team. Het wordt uiteinde 25-19 onder andere door een paar rake klappen van Nynke Hofstra. DFS leidt met 2-1 en als ze nu ook de vierde set winnen is het 'kat-in-het-bakkie' voor de Burgumer vrouwen. Maar zover is het nog niet, de drie voorgaande sets hebben aangetoond dat beide ploegen elkaar wel waard zijn en dat het best eens zou kunnen uitdraaien op een vijfde set.

vierde set
DFD begint tamelijk desastreus aan dit vierde bedrijf, want in no time staat er 0-6 op het scorebord. De thuisclub herstelt zich weliswaar, maar op 5-11 is het verschil toch behoorlijk, het is een rommelige fase in dit duel, er gaat van alles fout, er worden relatief veel servicefouten gemaakt en ook een time out van Erwin Jansen op 6-12 brengt daar niet direct verbetering in. DFS knokt zich terug naar 11-15 en op 11-16 vindt coach Erwin Jansen het tijd om Margriet Buma van de bank te halen, zij heeft al een wedstrijd in de benen, maar dat is aan haar spel niet af te lezen. Ze gaat er vol tegenaan en ze is er mede debet aan dat DFS terug kan komen tot 17-19. Op 20-21 is de marge minimaal, maar het slaagt DFS net niet om langszij te komen. De set eindigt op 21-25 en dat betekent dat het nu 2-2 in sets is en dat er dus een 'belle', een beslissende vijfde set komt. We zijn inmiddels al bijna twee uur bezig en eigenlijk is er nog helemaal niets beslist.

vijfde set
Tot 2-2, met Burgumer punten van Inger de Jong en Rianne Pasma, gaat het gelijk op, maar een harde smash en een tactisch balletje zorgen voor een kleine marge voor Akkrum: 2-4. Een tikballetje van Inger de Jong en een smash van Nynke Hofstra elimineren die marge: 4-4. Tot 5-5 is de set in evenwicht, maar als Akkrum met een tactisch tikje en harde klap opnieuw op twee punten komt (5-7), krijgt DFS het even moeilijk. En op 6-10 is het gaatje toch wel zorgelijk aan het worden. Hester Douma slaat DFS naar 7-10, maar de thuisclub kan niet meer de kracht opbrengen om de kloof te dichten. Op 9-13 is de toestand tamelijk penibel en hoewel Inger de Jong nog eens verwoestend uithaalt voor 10-13, is dan eigenlijk al wel duidelijk dat Akkrrum deze set en daarmee de wedstrijd, gaat winnen. Dat gebeurt ook, het wordt uiteindelijk 10-15 en dan is het feestje voor de gasten daar. DFS is uiteraard teleurgesteld, maar coach Jansen kan zijn ploeg lijkt mij maar weinig verwijten, ze hebben hun best gedaan, ze hebben er een echte wedstrijd van gemaakt die ze nipt hebben verloren. Ja, je kunt zeggen dan als je er zo dicht bij bent je zo'n duel ook kunt winnen natuurlijk. Zonder meer, maar, zoals gezegd, deze wedstrijd verdiende eigenlijk geen verliezer.

Binne Kramer

{gallery}Syta/akkrum10217{/gallery}
Advertenties
Advertentie