19
vr, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
sneek15janBURGUM - De vr. 1 van DFS verloren donderdagavond de beide eerste sets met 18-25 en 14-25 en dat stelde de ploeg van coach Erwin Jansen voor een welhaast onmogelijke taak. Immers, om alsnog dit duel tegen VCSneek te kunnen winnen moesten de Burgumer vrouwen de drie volgende sets beslist winnen. Extra druk dus en soms werkt dat prestatieverhogend, maar soms ook gaat een team aan die extra druk ten onder. Ten onder ging DFS zeker niet, maar op de 1-2 volgde net niet de 2-2 en dus: game over.

Herstel DFS komt te laat
"Eigenlijk", aldus de coach van VCSneek 5 na afloop, "hadden wij hier niet op gerekend, we waren al blij met een punt geweest. Dit is voor ons een bonus." Hij zag zijn ploeg met 1-3 winnen van DFS op deze donderdagavond in sporthal Westermar in Burgum. Sneek had de beide eerste sets tamelijk ruim gewonnen: 18-25 en 14-25. De derde set was voor de thuisclub, ook opvallend ruim, met 25-12, maar toen de vierde nipt en in de verlenging verloren ging met 26-26, was het over en uit voor DFS, die vijfde set kwam er niet, Sneek won met 1-3. En op die winst viel weinig af te dingen, niet dat de gasten de betere ploeg waren, maar op de beslissende momenten kwam DFS te kort. Te kort in daadkracht in power aan het net en vooral in zelfvertrouwen, het geloof in eigen kunnen. Want dat lijkt toch een beetje de valkuil voor deze ploeg, de Achilleshiel, als het even niet loopt ebt het vertrouwen in eigen kunnen vaak zienderogen weg. En dan is vaak al te laat en zadelt de ploeg zichzelf op met extra en onnodige druk. Zoals donderdag dus, waar de beide eerste sets de mist in gingen door te veel onnodige fouten en te weinig zelfvertrouwen. Wonderlijk eigenlijk, want dit team kan heel goed volleyballen, zoals bij voorbeeld bleek in het begin van de eerste set toen DFD met services de Sneker gasten meteen onder druk zette en op 6-1 een vliegende start kende. Maar DFS kon dat hoge peil niet vasthouden en dat leidde in feit tot uiteindelijk ruim setverlies. Pas in de derde set kwam DFS weer enigszins bij zinnen, misschien daarbij ook 'geholpen' door het feit dat de gasten er even helemaal doorheen zaten vanwege een enkelblessure bij een van hen. Het verband was even weg, evenals de focus en de concentratie en dat gaf DFS mede de gelegenheid om die set ruim te winnen. Maar toen was het dus 1-2 en lagen er voor DFS wel degelijk kansen. Dan moest de vierde set beslist gewonnen worden om aldus een beslissende vijfde set af te dwingen. Dat kwam er, zoals gezegd, net niet van en dus stapten de gasten met een 1-3 van het veld.

eerste set
DFS begint uitstekend tegen VCSneek 5, want mede door een serie prima services staat de teller in no time op 6-1. Er wordt op dat moment goed gevolleybald, maar ik zit me dan al af te vragen of de Burgumer vrouwen dat hoge peil vast zullen kunnen houden. En als Sneek op toeren komt, waarom ze zo slap begonnen wordt niet duidelijk, werken ze punt voor punt de achterstand weg. Het tempo ligt hoog en omdat DFS fouten begint te maken, kan Sneek steeds dichterbij komen. Op 10-9 neemt DFS-coach Erwin Jansen een time out, maar echt zoden zet dat niet aan de dijk. Sneek neemt de leiding gedecideerd over en op 11-15 is de marge al vier punten. Als de teller op 14-15 staat lijkt het erop dat DFS zich herpakt heeft, maar het is Sneek dat de set uitmaakt op 18-25. Een tegenvaller voor DFS, maar zo'n eerste setverlies is nog niet fataal, hoeft dat in ieder geval nog niet te zijn.

tweede set
Ook die tweede set begint met een sterke periode van de thuisclub: 3-0. Dat is mede te wijten aan fouten van Sneek, maar dat duurt niet lang. Van 3-0 wordt het binnen een paar minuten 3-6 en die tamelijk plotselinge switch geeft het zelfvertrouwen bij de Burgumers een behoorlijke knauw. Het wordt rommelig aan DFS-kant, de combinaties lopen niet meer en er moet steeds meer en nadrukkelijker worden geïmproviseerd. En bij volleybal is dat een veeg teken. Het opportunisme slaat toe en neemt het helemaal over van het overleg. Het lijkt zo nu en dan op onvervalst 'god-zegene-de-greep-volleybal' en daar mee win je eigenlijk maar zelden wedstrijd. Coach Erwin Jansen probeert het noodgedwongen met een paar wissels, maar die kunnen logischerwijze het tij niet keren. Op 7-21 lijkt het op een complete walk over, maar in de slotfase kan DFS alsnog wat aan 'Ergebniskosmetik' doen, zeg maar de stand een wat draaglijker aanzien geven: 14-25. Maar de cijfers liegen niet, DFS moet voluit aan de bak, anders is het met 0-3 gebeurd met de koopman. Ik heb er een hard hoofd in of DFS deze wedstrijd nog kan laten kantelen, maar: het is volleybal en daarin kan eigenlijk van alles gebeuren, in deze rubriek hebben wel vaker verslagen gestaan die als ondertitel de kwalificatie 'onvoorstelbaar en onvoorspelbaar' meekregen. Dus wie weet.

derde set
En geloof het of niet, opnieuw is de start voor de Burgumers, want van 0-1 wordt het vlotjes 4-1. Sneek lijkt het met die onverwachte 0-2 in de rug een beetje makkelijk op te nemen en daarmee geven ze DFS de kans zich te herpakken. De aanval gaat beter lopen en plotseling is de uitstraling die we de eerste beide sets zo node misten er wél. Maar dan gaat een van de Sneker meiden pijnlijk door haar enkel en het duurt even voor de onfortuinlijke speelster naar de douche, neem ik aan ten minste, is gebracht. Dan kunnen we verder, maar Sneek is even het noorden kwijt, de emotie moet even verwerkt worden en dat kost de broodnodige concentratie. Maar in de set komen de gasten niet meer en op 25-12 wint DFS deze derde set. En dus staat het nu 1-2 en zit DFS weer in de wedstrijd. Makkelijk zal het 'moai grif' niet worden, maar kansloos zijn de vrouwen van Erwin Jansen zeker niet. De hamvraag is natuurlijk of en in welke mate Sneek zich zal herstellen van die mentale klap.

vierde set
Het wordt bijna eentonig, maar ook in de vierde set is het DFS dat het best uit de startblokken komt. Via 2-0 wordt het 4-1 en op 11-6 is de marge aanzienlijk en gloort er wel degelijk een 'belle', een beslissende vijfde set dus, aan de horizon. Maar de kansen daarop slinken behoorlijk als Sneek terugkomt tot 12-12. Coach Erwin Jansen vlucht in een time out en dat helpt, want DFS slaat een gat naar 17-12. Bij Sneek wordt wat heen en weer gewisseld, maar op 18-13 zijn de beste kansen op setwinst nog altijd voor de thuisclub. Dat wordt anders als Sneek een tandje bijschakelt, althans daar lijkt het op, en het gat helemaal dicht: 18-18. Het slot van deze set is spannend, bloedstollend spannend zelfs. Op 21-21 zijn de kansen fifty/fifty, maar op 24-23 heeft DFS het eerste setpoint. Dat wordt weggewerkt, maar op 25-24 is DFS opnieuw slechts één punt verwijderd van een vijfde set. Maar Sneek slaagt er opnieuw in die minimale achterstand weg te werken: 25-25. En als het 25-26 wordt bungelt op zijn beurt DFS aan een zijden draadje. Maar nog valt de beslissing niet en pas op 26-28 is het VCSneek dat het beslissende punt scoort. En daarmee is dit duel meteen afgelopen, geen vijfde set, maar een 1-3 nederlaag voor de Burgumer vrouwen. Alles overziend was het een onnodige, maar zeker geen onverdiende nederlaag, maar DFS veroorloofde zich een paar mentale dips die de ploeg uiteindelijk fataal werden.

Binne Kramer

{gallery}sport/sneek15jan16{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie