26
vr, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
oerterp1BURGUM - DFS vr. 2 lijkt al de hele competitie in rechte lijn op weg naar de titel en de promotie. Eigenlijk is de ploeg van coach René de Wolff een maatje te groot voor de meeste tegenstanders in deze klasse, maar tegen Oerterp 3 moesten de Burgumer vrouwen toch wel even 'sok sette'. De eerste set ging gemakkelijk, maar de tweede en derde waren een stuk moeizamer, de setstanden 26-24 en 28-26 waren in dat opzicht exemplarisch. Daarmee ging overigens wel de amusementswaarde omhoog.

DFS 2 wint wel van Oerterp 3, maar met moeite
Als de eerste set is beëindigd met 25-10, lijken de twee resterende sets bij DFS vr.2 tegen Oerterp 3 een formaliteit. Maar.. affijn, u weet wat ik bedoel. En die formaliteit die er leek in te zitten wordt het in ieder geval niet. De uiteindelijke 3-0 lijkt te wijzen op een gemakkelijke en reguliere overwinning, maar dat wordt het zeker niet. Want DFS heeft alle mogelijke moeite om in de tweede en de derde set de Oerterper meiden, het is een heel jonge ploeg, van setwinst af te houden. En als ik eerlijk ben had ik de gasten best wel een set gegund, al was het alleen maar vanwege hun inzet en niet aflatende vechtlust. Dat zat er net niet in, maar veel scheelde het niet getuige de 26-24 en 28-26 setstanden. Met name de tweede set was een gevalletje 'met de hakken over de sloot'. DFS kon als excuus aanvoeren dat ze onder andere aanvalster Sjoukje Dijkstra moesten missen, die zat 'mei in poatsje yn it gips' achter de wedstrijdtafel te tellen. Aan het net was dat zonder meer een aderlating, nu moest het te veel van Hester Wouda komen en die zat in de tweede set op de bank.

eerste set
De vr. 2 van DFS spelen een 'vroege' wedstrijd op deze avond in sporthal Westermar en dat betekent dat ik twee wedstrijden kan bekijken. Dit vrouwen 2 team is vorig seizoen gedegradeerd na het jaar daarvoor te zijn gepromoveerd. En ook nu lijken de vrouwen van René de Wolff op weg naar de titel, eigenlijk steken ze er bovenuit in deze klasse. Maar dan moeten er natuurlijk geen gekke dingen gebeuren, zoals 'brike ûngelokken' met gescheurde enkelbanden. Dat is Sjoukje Dijkstra overkomen heeft ze me vooraf al verteld en zulke tegenslagen moet je eigenlijk als team niet hebben. Er blijft nog genoeg kwaliteit over, maar het is wel tekenend dat René de Wolff een beroep moet doen op jeugdspeelsters om de selectie op peil te houden. Als scheidsrechter Robin Evertz de wedstrijd heeft laten beginnen lijken de zaken meteen duidelijk te worden. DFS is de betere ploeg en omdat Oerterp veel fouten maakt loopt de score lekker en snel op. De aanvallen lopen prima bij DFS en met name Hester Wouda teistert met regelmaat de sporthalvloer met harde smashes. Na 3-1 wordt het 7-6, maar daarna slaan de Burgumer vrouwen een substantieel gat naar 17-6. Oerterp heeft moeite met de receptie van de harde en gevarieerde opslagen van DFS en dat betekent dat de gasten aan aanvallen niet echt toekomen. Oerterp, met andere woorden, moet zich beperken tot tegenhouden en het profiteren van de schaarse fouten van de thuisclub. Maar deze eerste set levert dat slechts 10 punten voor de meiden uit Ureterp en dat betekent dat de eerste set wel erg ruim en navenant gemakkelijk naar DFS gaat: 25-10. Het lijkt een duidelijk verhaal: de routine van DFS is er te veel aan, de routine wint het van het jeugdig enthousiasme.

tweede set
De tweede set begint al meteen tamelijk moeizaam voor de thuisclub, op 2-4 is het Oerterp dat de dans leidt. Ook in het vervolg blijkt dat DFS lang niet het peil haalt van de eerste episode. De soepelheid, het vanzelfsprekende, is uit het spel van de Burgumers verdwenen, ze moeten veel meer werken, de dingen gaan niet meer volgens de vaste en geijkte patronen. Dat betekent ook dat er fouten worden gemaakt en dat DFS terugvalt naar veel te statisch volleybal. René de Wolff predikt beweging vanaf de bank als hij ziet dat het met name achterin niet echt meer klopt. Na 4-4 blijft het gelijk opgaan en op 12-12 is duidelijk dat de Schwung eruit is bij de thuisclub. René de Wolff probeert in een time out de zaken recht te zetten, maar dat is bij een concentratiesport als volleybal niet zo eenvoudig. Na 16-16 en 20-20 is het Oerterp dat zich de beste vooruitzichten verwerft door een gaatje te slaan naar 20-22. En als de gasten op 23-24 setpunt hebben, lijkt DFS deze tweede set te moeten inleveren. Dat gebeurt net niet, want na een time out van de gasten op 25-24 drukt DFS net op tijd door naar 26-24. Door het oog van de naald en met de hakken over de sloot, maar het staat wel 2-0 geen 1-1 en dat betekent dat DFS de winst in ieder geval te pakken heeft.

derde set
Wie gedacht had dat DFS deze derde set wel weer tamelijk eenvoudig zal gaan winnen, komt behoorlijk bedrogen uit. Tot 12-12 gaat de score gelijk op en eigenlijk gaat dat zo door, de marge wordt nooit echt beslissend. Alleen als Oerterp doordrukt naar 12-17, daarbij geholpen door onvervalst geknoei van DFS dat het zelfvertrouwen even helemaal heeft zien wegebben, lijkt Oerterp er alsnog een set uit te kunnen slepen. Wat volgt is een periode van mooie en lange ralleys waarin beide ploegen elkaar niet veel ontlopen. Op 19-19 is DFS weer bij en wat er dan komt is een zenuwslopend spannende slotfase waarvan de ontknoping tot het allerlaatst onzeker blijft. Op 24-24 liggen de kansen nog fifty/fifty, maar op 24-25 heeft Oerterp nog maar één punt nodig om de set te winnen. Op 25-25 zorgen twee rake klappen van junior Floor Goossens ervoor dat DFS weer aan de goede kant van de score geraakt en pas op 28-26 kan DFS deze thriller afsluiten met alsnog setwinst. Dus: wel 3-0, een verdiende zege, geen twijfel mogelijk, maar van een gemakkelijke overwinning was geen enkele sprake, eigenlijk hadden de gasten zoals al gememoreerd best wel een set verdiend, nu lijkt het met 3-0 dat ze er niet aan te pas zijn gekomen, en dat was zonder meer bezijden de waarheid. Leuk was het wel!

Binne Kramer

{gallery}sport/oerterp1216{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie