23
di, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
sumar16SUMAR - Onder het motto 'hoe is het mogelijk' pakte Suameer MC 1, het Sumarder jeugdteam dus, alsnog een set, de laatste, van het veel betere ODS uit Beetsterwaag. Hoe is het mogelijk, omdat de gasten in sporthal Westermar in Burgum al een paar treetjes meer hadden afgelegd op de lange weg naar volleybal-volwassenheid. ODS, met andere woorden, speelde beter volleybal, maakte minder fouten, maar de Sweachsters lieten zich in die derde set toch verrassen.

Suameer verrast ODS in laatste set
Eigenlijk had het zonder meer 0-3 moeten zijn in de wedstrijd tussen de jeugdteams van Suameer en ODS uit Beetsterzwaag. Zonder meer, omdat de gasten beter waren, de beide eerste sets ook tamelijk eenvoudig en ruimschoots wonnen, maar in de derde set ging het mis bij de gasten uit De Sweach. Mis in die zin dat ze de concentratie volledig kwijt waren, een overdaad aan fouten maakten en Suameer aldus aan de winst in die derde set hielpen. De Sumarders waren daar best blij mee en ze gingen moeiteloos voorbij aan het gegeven of die setwinst eigenlijk wel verdiend was. Maar niemand die daar bij de blauwzwarte formatie een traan om liet, cadeautjes moet je uitpakken nietwaar, ook al is de Sint alweer ter hoogte van de Golf van Biskaye gesignaleerd.

eerste set
De wedstrijd begint tamelijk curieus. De ontmoeting is gepland op veld drie, het meeste rechtse dus. Geen probleem uiteraard, ware het niet dat iemand er achter komt dat de belijning 'net doocht'. Deze junioren spelen op een verkleind veld en een van de lijnen die daarvoor nodig is, ontbreekt. Hoe nu verder, want ja, 'regels zijn regels, zo is het spelen zo moet het gespeeld worden'. Overleg dus op hoog niveau en 'eintsjebeslút' moeten er twee wedstrijden worden verwisseld van veld. Dus verhuis ik mee naar veld 1, helemaal links dus. Maar een tweede probleem doet zich voor als blijkt dat de aangewezen scheidsrechter,'the destinated whistler' zeg maar, niet is komen opdagen. Nieuw overleg en zo duurt het allemaal lekker lang voor er ook maar één bal wordt geslagen. De wedstrijd kan alsnog gespeeld wordt als Bobby Zandstra, hij zit met zijn echtgenote op de tribune, zich bereid verklaart om de fluit ter hand te nemen. Improvisatie alom dus, maar eindelijk kunnen we dan beginnen. Dit zijn MC teams en dat betekent dat ze vallen in de categorie 'absolute beginners'. En dan is volleybal een moeilijke sport, zeker voor jonge meiden zoals deze. Duidelijk is wel dat ODS de betere ploeg is, met andere woorden, de gasten kunnen al 'een beetje' volleyballen. Suameer ook, maar dan een wat kleiner beetje. Er zit met andere woorden nogal wat kwaliteitsverschil tussen beide teams, waarbij de kwaliteit hem zit in de mate van ervaring en het aantal wedstrijden dat ze hebben gespeeld. Suameer opent het bal met 2-0, maar daarna neemt ODS het over, in ieder geval cijfermatig. De thuisclub krijgt geen vat op de harde en goedgeplaatste opslagen van de gasten en dat levert in no time een 2-7 achterstand op voor Suameer. Op 5-13 tekent de eerste setwinst van ODS zich al duidelijk af en dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de receptie bij Suameer in gebreke blijft, maar ook met de omstandigheid dat de gasten dynamischer en beweeglijker zijn dan het wat statische sextet van Suameer. Er wordt te weinig bewogen, het zijn zes eilandjes die in het veld staan, mentaal is het wel degelijk een ploeg, maar speltechnisch niet. En het dient gezegd, ODS maakt daar gepast misbruik van. Suameer komt eigenlijk helemaal niet aan volleyballen toe, de ploeg krijgt de services van ODS niet onder controle en dus komt de bal maar mondjesmaat bij de spelverdeler. En dat betekent dan weer dat er maar nauwelijks aangevallen kan worden. Het wordt uiteindelijk 6-25 en die eindstand in deze eerste set is illustratief voor het verschil in speelsterkte tussen deze beide ploegen. ODS, met andere woorden, is de betere ploeg, in feite moet je zeggen de véél betere ploeg, de gasten vallen in drie keer aan en dat is meestal een teken dat ze al behoorlijk onderlegd zijn in dit aartsmoeilijke spelletje.

tweede set
De tweede set is in feit een kopie van de eerste, ook nu krijgt Suameer maar nauwelijks greep op de harde en goed geplaatste services van ODS. En op 3-14 hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de gasten ook deze tweede set gaan winnen. Het is mij te statisch, er gebeurt te weinig, er is te weinig enthousiasme en beleving. Misschien, zit ik me te bedenken, zou het kunnen helpen als er een muziekje bij zou worden gedraaid, want deze meiden kunnen echt wel bewegen weet ik uit ervaring. Maar in het veld is het net of iemand ze vasthoudt, het is te ingetogen en de angst om fouten te maken legt in feite het hele spel lam. De eindstand van deze tweede set is iets minder 'grouwelich' dan die uit de eerste set, maar niettemin is 11-25 ook duidelijk.

derde set
Vraag is dan natuurlijk hoe de derde en laatste set zal verlopen. Met andere woorden: zal ODS deze derde episode net zo makkelijk en ruim winnen als de beide eerste, of kan Suameer, bevrijd van de druk, wat terugdoen. Je zou zeggen van niet, maar dit spelletje heet volleybal en dus is er van alles mogelijk. En geloof het of niet, als we nog maar net bezig zijn staat het scorebord op een ongelofelijke 8-2 voor Suameer. BijODS is gewisseld en dat komt blijkbaar het spel niet ten goede, de cohesie is weg, de gasten gaan staan knoeien, de zo hecht ogende ploeg valt helemaal uit elkaar. En als het 18-12 is, gloort er wel degelijk setwinst aan de horizon voor de thuisclub. Maar: het is volleybal enzovoort. Dat blijkt, want op 20-18 is er van die riante voorsprong nog maar een nipte marge overgebleven. ODS heeft zich in ieder geval gedeeltelijk herpakt en even lijkt Suameer te wankelen. Maar wat eigenlijk vooraf niemand had verwacht gebeurt als nog: op 25-19 pakt Suameer deze derde set. En dus staat er op het scoresheet niet 0-3 maar 1-2 en dat betekent toch een heel andere aanblik: 0-3 heet een kansloze nederlaag, 1-2 kun je scharen onder 'een nipte nederlaag.' En dus vallen de Sumarder meiden elkaar juichend in de armen als scheidsrechter Bobby Zandstra voor de laatste keer fluit, hij heeft het niet moeilijk gehad. Nee,dit soort duels levert meestal weinig problemen op, maar je moet het wel even doen als je nietsvermoedend op de tribune zit. Voor Suameer zou het leitmotiv voor het vervolg het oude Fryske credo 'alles moat leare' kunnen zijn. Dat leren gebeurt wel, daar hoeft u niet over in te zitten, maar: 'it kin efkes duorje'.

Binne Kramer

{gallery}sport/sumar16dev15{/gallery}
 

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie