25
do, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Volleybal
dfs2216BURGUM - Donderdagavond bewees DFS Vr.3 dat routine niet altijd doorslaggevend hoeft te zijn in het volleybal. De vrouwen 3 van DFS, zeg maar het meiden-beloftenteam, won met 3-0 van DOVO-Hujades uit Doezum. Echt een makkelijke overwinning was het zeker niet voor de Burgumer meiden, maar op snelheid en power aan het net waren ze de gasten duidelijk de baas. Hun grootse 'stroffelstien' was het feit dat zo nu en dan de concentratie haperde. En eigenlijk 'kin dat net lije yn volleybal'.

De jeugd tegen de routine
De jeugd, dat was donderdagavond het vr. 3 team, zeg maar de beloftenploeg van DFS en de routine bestond uit het vrouwenteam van DOVO/Hujades uit Doezum. DFS won, met de maximale score van 3-0, maar als u daaruit concludeert dat het een makke was, een reguliere zege, dat hebt u het mis. DFS moest er wat voor doen om te winnen en in de tweede set was het zelfs een dubbeltje op z'n kant of de gasten hadden die set naar zich toe getrokken. En misschien was dat ook wel verdiend geweest. Maar zo werkt het in volleybal uiteraard niet, het gaat nog altijd om het getal onder de streep. Maar die tweede set was aan de ene kant de enige echte 'stroffelstien' voor de thuisclub en aan de andere kant de meest interessante voor toeschouwers voorzover ze niet supporter van een van beide teams waren. Want dat tweede bedrijf liet een DFS zien dat op een gegeven moment het noorden even helemaal kwijt was. Het ging zeg maar even gruwelijk mis bij de ploeg van coach Marco Goossens die hoofdschuddend langs de kant moest aanzien hoe zijn ploeg de concentratie helemaal kwijtraakte en daarmee de gasten de kans gaf om optimaal te profiteren. Bijna optimaal, want met de hakken over de sloot slaagde DFS er alsnog in ook die tweede set te winnen, maar dat was af en toe meer geluk dan wijsheid. Met andere woorden, DFS maakte weer even een onvervalst leermoment mee en het zijn juist die momenten die een ploeg verder kunnen helpen. Immers, van je fouten leer je het meest en wat dat betreft kende DFS donderdagavond een leerzaam avondje. Die beide andere sets, de eerste en de derde waren geen probleem, toen speelde DFS voluit en hun jeugdig enthousiasme en de daaraan gekoppelde dynamiek was er voor DOVO/Hujades te veel aan. Die ploeg moest het hebben van de routine en balvastheid die daarmee gepaard gaat, maar tegen een tegenstander die up tempo speelt en over power aan het net beschikt is dat niet genoeg om een wedstrijd te winnen. Maar de gasten zorgden er wel voor dat het geen regulier en modaal potje volleyballen werd. Dit Burgumer team zal nog heel wat van dit soort wedstrijden moeten spelen om de stappen te maken die nodig zijn op de lange weg naar volleybalvolwassenheid. Maar dat ze een heel eind kunnen komen is duidelijk, daar hoeft niemand aan te twijfelen. Mits... Jawel, volleybal is een spelletje van mitsen en maren, en dat is nu precies het aantrekkelijkste aspect en aan de andere kant de grootste valkuil. Maar dit vr. 3 team heeft alles in zich om over een paar jaar, en een heleboel wedstrijden, de concurrentie aan te kunnen gaan met zeg maar de gevestigde orde bij de Burgumers. In wielertermen: ze steken hun neus aan het venster. En op die lange weg zijn ervaringen als die van donderdag tegen DOVO/Hujades uiterst nuttig. Al zullen ze daar in die tweede set wel degelijk even aan getwijfeld hebben.

eerste set
De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Hans Hoekstra en als hij het duel op gang heeft gefloten wordt al vrij snel duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijnen zijn. DOVO/Hujades blijkt een ploeg van uitermate geroutineerde speelsters, maar die hebben de grootste moeite om de harde floating services van DFS onder controle te krijgen. Maar als dat wel lukt komen de gasten met prima aanvalsacties aan het net en dan moet DFS aan de bak. Het begin gaat dan ook behoorlijk gelijk op en pas op 12-10 slaagt de thuisclub erin een substantieel gat te slaan. Dan wordt het van 12-10 in no time 18-11 en dat heeft vrijwel alles te maken met die al genoemde strakke en goed geplaatste opslagen van de Burgumer meiden. Daar heeft Hujades moeite mee en het betekent dat de score snel oploopt in het voordeel van de Burgumers. Op dat moment loopt het prima bij DFS en dat buiten ze uitstekend uit. De jeugdige meiden zijn veel dynamischer dan de gasten die het moeten hebben van hun balvastheid. Daar komen ze een heel eind mee, maar tegen een volle toeren spelend DFS is dat lang niet ver genoeg. Het wordt uiteindelijk 25-14 en daarmee lijkt de toon gezet in deze wedstrijd. De beide volgende sets zouden geen probleem mogen zijn zou je denken, gezien het overwicht dat DFS heeft in deze eerste periode. Maar een van de kenmerken van een hele jonge ploeg is vaak dat ze niet stabiel zijn en dus wisselvallig. De prestatiecurve schiet net zo makkelijk en ver naar boven als naar beneden. Kijken hoe dat in de tweede set gaat.

tweede set
Het begin is voor DFS met 3-0, maar na 4-3 neemt Hujades het initiatief in de wedstrijd over, geholpen door fouten aan DFS-zijde. Marc Goossens neemt zijn toevlucht tot een time out om zijn pupillen weer op het rechte spoort te zetten. Want de Burgumer meiden staan af en toe oogverblindend te knoeien, de concentratie laat van alles te wensen over en dat ok voor de communicatie onderling. Met andere woorden, het gaat even helemaal mis met de thuisclub. En de gasten profiteren gretig, die maken op dat moment gewon veel minder fouten. Maar als DFS zich herpakt wordt het slot van deze tweede set alsnog spannend. Het wordt 19-19 en op 23-24 heeft DOVO/Hujades zijn eerste setpoint. Maar als het 26-26 is haalt Floor Goossens een paar keer verwoestend uit, net als ze dat in haar eerste wedstrijd van deze avond, die van vr. 2 tegen Oerterp gedaan. En ook nu is dat beslissend: het wordt 28-26 en daarmee wint DFS alsnog ook deze tweede set en is het nu 2-0. Maar het had voor hetzelfde geld 1-1 kunnen staan.

derde set
Het derde hoofstuk van dit duel begint met 2-6 voor de gasten uit Doezum, DFS heeft moeite om de zaak weer op de rit te krijgen. Dat lukt alsnog en dat betekent 6-6 middels een serie harde services tegen de achterlijn aan. Daar hebben de gasten geen greep op. Maar ze blijven terugvechten en op 15-15 is de uitslag nog altijd onzeker. DFS grijpt het commando in deze derde set door een serie punten op rij te scoren: 22-16. Dat is de beslissing in deze set en via 23-17 wordt het uiteindelijk 25-17. En daarmee is het alsnog een tamelijk regulier ogende 3-0 geworden. Die winst is terecht, maar DFS maakte het zich met name in de tweede set toch onnodig moeilijk. Maar zoals gezegd, dat hoort wel een beetje bij jonge ploegen, die missen nog de routine om de stabiliteit te handhaven die in volleybal zo cruciaal is.

Binne Kramer

{gallery}sport/dfs2216{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie