01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Syta/vol28916 is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Volleybal
vol289BURGUM - Het tweede vrouwenteam van volleybalvereniging DFS hield vrijdagavond in sporthal Westermar een zwaar bevochten punt over aan de ontmoeting tegen SBO uit Minnertsga. In deze viersetter waren de eerste drie sets voor de gasten, maar DFS toonde karakter en pakte alsnog een verdiend punt door de vierde set in zijn voordeel te beslissen. De Burgumer vrouwen leden vooral onder een gebrek aan zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen.

DFS ontbeert geloof in eigen kunnen
Als de vrouwen van DFS 2 vrijdag wat meer in zichzelf geloofd hadden in de wedstrijd tegen SBO uit Minnertsga, had er meer ingezeten voor de Burgumer vrouwen. Nu was SBO de betere ploeg en was de uitslag van 1-3 een niet onterechte. De eerste drie sets waren met redelijk ruim verschil voor de gasten die in de vierde zoveel gas terugnamen, dat DFS alsnog een set, de laatste, winnend kon afsluiten. En dat leverde dus toch nog een punt op, een punt dat belangrijk kan zijn in de deze klasse waarin DFS het bijna traditioneel moeilijk heeft. De ploeg is vorig seizoen kampioen geworden en dus spelen de Burgumer vrouwen nu een klasse hoger. Dat scenario heeft zich al een paar malen voorgedaan en elke keer kwam DFS tekort om zich te handhaven. Dat stramien willen ze nu eindelijk wel eens doorbreken en daarom is elk punt er één. Dat het tegen SBO niet eenvoudig zou worden stond op voorhand al vast.

eerste set
Het is al snel duidelijk dat SBO een stevig volleyballende ploeg is, een jong team dat met veel enthousiasme het gevecht aangaat met de routine van DFS. Het is overigens niet allemaal routine bij de Burgumer vrouwen, er doen ook twee speelster mee die de status van 'meiden' nog niet ontgroeid zijn. Het wordt 2-5 als blijkt dat de gasten met name aanvallend beter zijn, maar op 6-7 is er toch een vorm van evenwicht. En op 10-10 is DFS naast SBO gekomen, al hebben ze daar wel een aantal fouten van de gasten voor nodig. Maar tot 19-19 blijft DFS uitzicht houden op setwinst. Gelegenheidscoach Erwin Jansen, hij stapt halverwege noodgedwongen over naar het eerste team van DFS, neemt een time out omdat hij ziet aankomen wat er nu gaat gebeuren. SBO komt in de problemen en schakelt moeiteloos een tandje bij. DFS is het daarna even helemaal kwijt, de fouten stapelen zich op en de ploeg komt niet aan aanvallen van enige importantie toe. SBO slaat een gat naar 19-23 en eigenlijk is dan al duidelijk dat deze eerste set naar de gasten zal gaan. Erwin Jansen probeert het nog met een paar wissels, maar ook die kunnen het tij niet keren, het wordt uiteindelijk 20-25. Niet desastreus, wel belangrijk, het verhaal van de eerste klap zeg maar.

tweede set
Deze tweede set gaat aanvankelijk gelijk op: 5-5 en 6-6, waarbij beide ploegen zich nogal wat fouten veroorloven, met name in de service. Als DFS opnieuw tegen een dip oploopt en er even van alles misgaat, kan SBO weglopen naar 7-10 en 9-15. In die fase wordt DFS weggeserveerd, achterin bij de Burgumer vrouwen ontbreekt het aan communicatie en dat kost punten. Op 10-22 is het verdict duidelijk: de thuisclub gaat ook deze tweede set verliezen en dat verlies is een stuk 'dikker' dan dat van de eerste set: 11-25. DFS kan het niet opbrengen om te strijden voor elke bal, de ploeg ontbeert zelfvertrouwen en dynamiek, het is te stil in het veld.

derde set
Ook in de derde set komt DFS er niet echt aan te pas, het is allemaal te incidenteel en te opportunistisch. De vaste patronen komen er niet uit en tegen een veel minder fouten makende tegenstander is dat dodelijk. Achterin bij de Burgumers rommelt het, de samenhang ontbreekt en daarvoor krijgt de thuisclub de rekening gepresenteerd. Na 4-6 en 4-8 wordt het 4-10 en dat is een veel te groot gat, ook al is het volleybal en is er van alles mogelijk. Pas als SBO iets te vroeg op de lauweren gaat rusten en zich een aantal onnodige fouten permitteert, kan DFS weer wat dichterbij komen. Via 9-11 wordt het zelfs 11-11 en dat brengt de SBO-coach ertoe om middels een time out zijn vrouwen op het laakbare van hun handelen te wijzen. Want zijn ploeg staat even oogverblindend te knoeien. Zijn schrobbering heeft het gewenste effect, want op 15-21 is duidelijk dat we in de richting van een 0-3 tussenstand gaan. Het beeld van deze set is eigenlijk dat de stabiliteit ontbreekt, het is zo veranderlijk als het weer in een Hollandse zomer, geen peil op te trekken dus. Het wordt uiteindelijk 17-25 en dus heeft DFS nog één kans om alsnog een punt aan deze confrontatie over te houden middels winst in de vierde set.

vierde set
Als SBO uitloopt naar 1-8 'wiist it mâl' voor de Burgumer vrouwen, maar op 5-9 zijn de scherpe kantjes er toch een beetje vanaf. Het wordt een beetje rommelig in het veld, te veel punten zijn het gevolg van 'kunst-en-vliegwerk'. DFS lijkt op 6-14 kansloos, maar als SBO de teugels iets te veel en te gemakkelijk laat vieren, kan DFS zich dichterbij knokken: 16-17. Het wordt zelfs 18-17 en 20-18. SBO is het even kwijt, de motivatie 'lässt nach' en dat betekent dat DFS zich naar een 25-21 zege in deze vierde set kan vechten. Je vraagt je als toeschouwer wel af waarom die 'kriich' er wel was in de vierde set en niet optimaal in de drie voorafgaande. Het zal te maken hebben met het al gememoreerde gebrek aan geloof in eigen kunnen en zeker ook het feit dat niet alle spelers hun normale niveau haalden. Niettemin, het wordt 1-3 en geen 0-4, een minimaal, maar niet onbelangrijk verschil.

Binne Kramer

{gallery}Syta/vol28916{/gallery}
Advertenties
Advertentie