28
do, mrt
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Nieuws
Gerhild van Rooij vertelt over beelden in Tytsjerksteradiel. Deze keer over het tableau in de vlasfabriek

Het Tomashuis in Munein is gevestigd in een dorpsbeeld bepalend gebouw van uitzonderlijke cultuurhistorische waarde, de voormalige vlasfabriek. Bij de entreedeur, Halligenweg 5, hangt een tegeltableau van de vlasfabriekIn Friesland werd veel topkwaliteit vlas verbouwd, vaak op gehuurd land. ‘De Belgen’ kochten in de zomer vlas  'op stoppel'. In 1887 werd ruim 95% van de vlasproductie in Nederland onbewerkt naar België uitgevoerd. Daar kon door professionele bewerking uniforme kwaliteit lint tegen een scherpe prijs worden geleverd aan spinnerijen. De verwerking van resterende partijen vlas gebeurde op honderden boerderijen en braakhokken in Friesland. De spreiding maakte de kwaliteit van het eindproduct zeer verschillend en was in 1898 aanleiding voor het stichten van de vlasfabriek in het noorden te Mûnein, toen nog deel van Oentsjerk.

{gallery}Hilda/2020/vlasfabriek/vlasbabriek2{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie