01
di, dec
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Volleybal
SUMAR - Echt groot was het verschil tussen svSuameer en Blok uit Drachten donderdagavond niet. Maar het onderscheid was wel zo groot dat Blok de wedstrijd afgetekend met 0-4 won. Wie een 'walk over' zou veronderstellen op grond van deze kale cijfers, maakt een denkfout. Het was in feite een gelijkop gaande wedstrijd waarbij Blok de meeste routine in de strijd kon werpen en dat resulteerde in een overwicht aan het net, en daar worden nu net de punten verdiend.


De jeugd tegen de routine
Dat, de jeugd tegen de routine, was donderdagavond het beeld van het duel tussen de vrouwenploeg van Suameer en Blok uit Drachten. Bij Suameer stonden er merendeels jonge meiden tussen de lijnen, aangevoerd en zeg maar bijeen gehouden, door Mariëlle van der Vegt, zij trad op als 'Denker und Lenker', maar ook als het sportieve en mentale geweten van dit Sumarder team. Bij Blok overheerste de routine op basis van leeftijd en vlieguren. Dat betekende op voorhand een lastige klus voor de Sumarders, want tegen dergelijke routineuze en uiterst ervaren ploegen is het lastig spelen, laat staan winnen. Dat laatste lukte dan ook niet, maar dat was bepaald geen schande. Het werd weliswaar een kansloos ogende 0-4, maar die nul vertekende. De setstanden gaven aan dat het verschil wel duidelijk, maar niet desastreus was en eigenlijk had Suameer met wat meer geloof in eigen kunnen en misschien ook met een beetje fortuin, een setje kunnen winnen. Maar de routine van Blok voorkwam dat.

eerste set
Als scheidsrechter Hans Hoekstra de wedstrijd op gang heeft gefloten, hij zal geen enkele moeite met deze ontmoeting hebben, blijkt al vrij snel hoe de hazen lopen deze donderdagavond. Tot 2-2 kan Suameer bijblijven, maar op 2-5 en 6-10 hebben de gasten toch al een serieuze kloof geslagen. Suameer speelt prima, bouwt keurig op en met name de spelverdeelster doet het uitstekend. De ballen komen feilloos bij de aanvalsters terecht, maar die hebben het moeilijk tegen de de prima blokkering van de Drachtster vrouwen. Duidelijk is dan al waar we het verschil tussen de beide ploegen moeten zoeken: in de routine dus. Volleybal is een spelletje dat gebaseerd is op techniek, uiteraard, maar ook en met name op tactiek. Een goede verdeling in het speelveld is cruciaal, daar kun je al een heleboel mee bereiken op het gebied van de opvang, van de receptie zeg maar. Als die goed is en je krijgt als ploeg de ballen bij de spelverdeelster, dan heb je al een basis gelegd voor een succesvolle aanval. En als je, zoals Suameer en trouwens ook Blok, beschikt over een spelverdeelster die 'fluwelen handjes' heeft, met andere woorden, die de ballen weglegt waar ze ze hebben wil, dan ontstaat er een wedstrijd die echt het bekijken waard is. Zo'n wedstrijd is dit, dat blijkt al spoedig, al blijft Blok de betere ploeg met meer ervaring en slagkracht aan het net. Maar Suameer doet prima mee, zoals blijkt uit een 8-10 tussenstand. Er worden lekkere lange ralleys gespeeld, al worden die wel merendeels gewonnen door de gasten. Suameer is behoorlijk balvast, maar de ploeg veroorlooft zich met name aan het net nog wat te veel foutjes en onzekerheden.  Het wordt in deze eerste set uiteindelijk 17-25, met als conclusie dat Suameer goed speelt, maar dat Blok net wat beter is in de details.

tweede set
De tweede set geeft in principe een zelfde spelbeeld te zien: beide ploegen spelen prima volleybal en tot 3-3 gaat het gelijk op. Maar ook nu slaat Blok halverwege een gat dat later beslissend zal blijken te zijn. Suameer is goed, Blok is beter, al is het verschil ook nu niet echt groot. Opnieuw krijgt het publiek, schaars, maar wel degelijk aanwezig, een zeer onderhoudende wedstrijd te zien. Het wordt 10-15 en uiteindelijk 21-25, een keurige stand voor de jeugd van Sumar, die eigenlijk naar vermogen speelt. Goede aanvallen, niet al te veel onnodige fouten, dat is zo ongeveer de conclusie van deze tweede set.

derde set
De derde set is behoorlijk spannend en dat komt omdat het nu de thuisclub is die halvewege het heft, cijfermatig in ieder geval, in handen neemt. Via 2-2 wordt het 13-11 en op 18-14 lijkt Suameer op weg naar een toch wel verrassende setwinst. Bij Blok is er een beetje gemakzucht in de ploeg geslopen en dat komt de gasten bijna duur te staan. Bijna, want na 22-17 wordt het 23-20 en op 23-23 vlucht Suameer in een laatste time out. Met 23-24 heeft Blok toch weer het eerste setpoint, maar dat wordt niet benut en op 25-25 is het nog steeds onzeker hoe deze derde set zal eindigen. Het is uiteindelijk de routine die zegeviert, Sameer verzuimt een paar kansen te benutten en Blok heeft zich net op tijd herpakt om met 25-27 te winnen. Eigenlijk, zit ik me te bedenken dat de thuisclub deze set eigenlijk wel had verdiend te winnen. Maar zo werkt het in volleybal niet, aan het eind tellen alleen de cijfers.

vierde set
Er is, tot mijn verrassing, nog een vierde set, best of five dus in plaats van best of three. Maar het is geen straf om nog een set lang naar deze wedstrijd te kijken, al wordt dat stoeltje waar ik op zit wel steeds oncomfortabeler. Maar dat ligt meer aan mijn rug dan aan het betreffende meubelstuk. Suameer kan niet de meubelen, maar wel de sportieve eer alsnog redden door deze laatste set te winnen, maar eigenlijk helemaal in stijl, zit dat er niet in. Nu neemt Blok op 5-7 opnieuw het heft in handen en hoewel Suameer op 10-11 weer dichtbij komt, zijn het toch steeds de gasten die het initiatief hebben en houden. Via 10-13, 12-16 en 13-20 wordt het tenslotte 17-25 en daarmee is de winst van Blok vastgelegd op de optimale 0-4. Een terechte zege, niets aan af te doen, maar een jury zou hebben geopteerd voor 1-3: voor het prima tegenspel en alle geïnvesteerde energie. Gelukkig is volleybal geen jurysport, alleen de cijfers tellen en enerzijds is dat qua objectiviteit ook maar het beste, maar zo nu en dan zou je de verliezers toch willen bevrijden van die hatelijke nul. Dit was zo’n wedstrijd.

Binne Kramer 

Advertenties
Advertentie